Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ramach Olimpiady “Zwolnieni z Teorii” organizowany jest projekt społeczny “Oszczędzanie przez niemarnowanie”, który ma na celu uświadomienie jak dużym problemem jest marnowanie żywności i w ramach którego, zorganizowane zostaną spotkania z mieszkańcami oraz uczniami szkół podstawowych Wałbrzycha. Akcja będzie działać od stycznia do marca.
Marnowanie żywności jest problemem globalnym, który przynosi bardzo dużo strat. Wielu ludzi głoduje, podczas gdy inni wyrzucają nadmiary z ich uginających się pod ciężarem żywności stołów.
Czas powiedzieć temu STOP! Jest to wystarczająco duży argument za tym, aby podjąć odpowiednie kroki, lecz dla wciąż nie zainteresowanych trochę danych. W samej Polsce marnuje się mniej więcej 5 milionów ton żywności. Daje to średnio 74 kg na osobę. A zatem średnio wyrzucamy około 200 zł miesięcznie wraz z jedzeniem… A przy galopującej inflacji i problemach gospodarczych jest to dobry moment na przemyślenie swoich zakupów!
Dlatego w tym celu została zawiązana ta inicjatywa. Na spotkaniach można będzie uzyskać informacje dotyczące: mądrych zakupów, w tym również jak nie dać się oszukać sprzedawcom oraz promocjom, przechowywania żywności, sposobów na wykorzystanie produktów mniej świeżych oraz na przetwory domowe.
Po więcej informacji sięgnij: Profil projektu "Oszczędzanie przez niemarnowanie"
Przeczytaj także
Etykiety ze wskaźnikiem czasu monitorują i wyraźnie pokazują ile dni pozostało do spożycia produktu spożywczego, zapewniając dokładne monitorowanie cyklu życia produktów świeżych, pakowanych lub mrożonych.
W Polsce marnuje się rocznie 4,8 mln ton żywności. To ogromne obciążenie dla środowiska, m.in. w zakresie emisji CO2. Zjawisko to można ograniczyć poprzez edukację, zmianę nawyków oraz rozsądne stosowanie nowoczesnych opakowań.
Stella Kyriakides, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, wygłosiła dziś przemówienie na 10. posiedzeniu platformy UE ds. strat i marnotrawienia żywności. Spotkanie to było okazją do omówienia ważnych bieżących prac w zakresie zapobiegania stratom żywności i marnotrawstwu.