Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Inteligentne etykiety do żywności wrażliwej na temperaturę i termin przydatności przyczynią się do ograniczenia marnowania żywności

Kategoria: Opakowania

Za określenie cyklu życia każdego produktu spożywczego w danych warunkach przechowywania odpowiada przetwórca lub producent żywności. Firma Oli-Tec opracowała inteligentne etykiety ze wskaźnikiem czasu, które monitorują i wyraźnie pokazują, ile dni pozostało do spożycia produktu spożywczego, zapewniając dokładne monitorowanie cyklu życia produktów świeżych, pakowanych lub mrożonych.

Etykieta umieszczona na opakowaniu żywności ułatwia i zachęca do bezpiecznego, terminowego i ekonomicznego przechowywania i konsumpcji żywności, pomagając zmniejszyć ilość marnowanej żywności.

Inteligentna etykieta – jak działa?

Inteligentne etykiety można nanosić na dowolny produkt, którego okres przydatności do spożycia wynosi od 5 do 15 dni. Mogą być naklejane na: butelki, pudełka kartonowe, opakowania żywności on-the-go czy opakowania foliowe. Etykiety stanowią zintegrowany wskaźnik wizualny, który jest wrażliwy na czas i temperaturę. Stopniowo przechodzi od żółtego do czerwonego, zmieniając się wolniej w niskich temperaturach i szybciej w ciepłych warunkach — w przewidywalnych, powtarzalnych częstotliwościach.

Prosty wskaźnik zmiany koloru zapewnia wyraźne, dobrze widoczne wezwanie do działania, które zarówno detaliści, jak i konsumenci mogą zrozumieć na pierwszy rzut oka. Technologia, która pomyślnie przeszła już proces walidacji, umożliwia łatwą integrację ze złożonymi procesami w łańcuchu dostaw i w sklepie, tak aby każda etykieta mogła odegrać pewną rolę w redukcji odpadów. Producent etykiet starał się także opracować prosty wizualny wskaźnik, który pomoże konsumentom zobaczyć, kiedy jedzenie się psuje. Następnie mogą oni zdecydować, czy użyć, zamrozić, czy ugotować produkt.

Źródło: https://oli-tec.com/food/#features

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Owoce i warzywa Przemysł napojowy

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn