Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Za określenie cyklu życia każdego produktu spożywczego w danych warunkach przechowywania odpowiada przetwórca lub producent żywności. Firma Oli-Tec opracowała inteligentne etykiety ze wskaźnikiem czasu, które monitorują i wyraźnie pokazują, ile dni pozostało do spożycia produktu spożywczego, zapewniając dokładne monitorowanie cyklu życia produktów świeżych, pakowanych lub mrożonych.
Etykieta umieszczona na opakowaniu żywności ułatwia i zachęca do bezpiecznego, terminowego i ekonomicznego przechowywania i konsumpcji żywności, pomagając zmniejszyć ilość marnowanej żywności.
Inteligentna etykieta – jak działa?
Inteligentne etykiety można nanosić na dowolny produkt, którego okres przydatności do spożycia wynosi od 5 do 15 dni. Mogą być naklejane na: butelki, pudełka kartonowe, opakowania żywności on-the-go czy opakowania foliowe. Etykiety stanowią zintegrowany wskaźnik wizualny, który jest wrażliwy na czas i temperaturę. Stopniowo przechodzi od żółtego do czerwonego, zmieniając się wolniej w niskich temperaturach i szybciej w ciepłych warunkach — w przewidywalnych, powtarzalnych częstotliwościach.
Prosty wskaźnik zmiany koloru zapewnia wyraźne, dobrze widoczne wezwanie do działania, które zarówno detaliści, jak i konsumenci mogą zrozumieć na pierwszy rzut oka. Technologia, która pomyślnie przeszła już proces walidacji, umożliwia łatwą integrację ze złożonymi procesami w łańcuchu dostaw i w sklepie, tak aby każda etykieta mogła odegrać pewną rolę w redukcji odpadów. Producent etykiet starał się także opracować prosty wizualny wskaźnik, który pomoże konsumentom zobaczyć, kiedy jedzenie się psuje. Następnie mogą oni zdecydować, czy użyć, zamrozić, czy ugotować produkt.
Przeczytaj także
M&S twierdzi, że usunięcie daty przydatności do spożycia niektórych owoców i warzyw pomoże firmie w osiągnięciu celu, jakim jest ograniczenie marnowania żywności.
Niezrównoważona produkcja i konsumpcja żywności stanowi jedno z największych zagrożeń środowiskowych dla naszej planety. Szacuje się, że co roku w UE marnuje 88 milionów ton żywności, co odpowiada 20% całkowitej produkcji żywności lub 173 kilogramom na osobę.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1/3 produkowanej żywności. Jest to poważny problem w Europie, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. Według szacunków w Unii Europejskiej marnuje się rocznie 88 mln ton żywności, średnio 173 kg na mieszkańca.