Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Marks&Spencer usuwa termin "najlepiej spożyć przed" z opakowań owoców i warzyw sprzedawanych w sieci swoich sklepów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brytyjska sieć supermarketów Marks&Spencer usuwa termin przydatności do spożycia („best before” - "najlepiej spożyć przed") z szeregu świeżych produktów, aby ograniczyć marnowanie żywności w sklepach i gospodarstwach domowych.

Daty przydatności do spożycia zostaną usunięte z etykiet ponad 300 produktów owocowo-warzywnych, co stanowi 85% oferty świeżych produktów M&S, w tym powszechnie marnowanych jabłek, ziemniaków i brokułów. Daty zostaną zastąpione nowym kodem, którego pracownicy sklepów M&S będą używać w celu zapewnienia świeżości i jakości.

Zmiana, która od tego tygodnia została wprowadzona we wszystkich sklepach M&S w UK, ma na celu zachęcenie klientów by kierowali się własnym osądem oceniając zdatność do spożycia, a tym samym wyrzucali mniej jadalnych produktów spożywczych w domu.

„Jesteśmy zdeterminowani, aby zająć się marnowaniem żywności – nasze zespoły i dostawcy ciężko pracują, aby dostarczać świeże, smaczne, odpowiedzialnie pozyskiwane produkty w doskonałej cenie i musimy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby żadne z nich nie zostały wyrzucone. Aby to osiągnąć, musimy być innowacyjni i ambitni – usuwać terminy „najlepiej spożyć przed”, jeśli jest to bezpieczne, testować nowe sposoby sprzedaży naszych produktów i pobudzać naszych klientów do kreatywności w zagospodarowaniu resztek żywności i przyjmowania zmian” – powiedział Andrew Cappen, dyrektor ds. technologii żywności.

Są pewne obawy, że bezpieczeństwo żywności może być zagrożone

Chociaż nie ma wątpliwości, że programy takie jak ten ograniczą marnowanie żywności, pojawią się pewne obawy, że bezpieczeństwo żywności może być zagrożone, jeśli konsumenci będą musieli podejmować indywidualne decyzje dotyczące tego, kiedy spożywać żywność.

Według Wrap, organizacji charytatywnej zajmującej się marnowaniem żywności, ziemniaki są najbardziej marnowaną żywnością w Wielkiej Brytanii, zaraz za nimi plasuje się chleb i mleko. M&S zaoferuje również klientom możliwość zakupu trzech bananów na raz – zamiast kiści – w celu ograniczenia odpadów innego popularnego produktu – chociaż będą one dostarczane w zapakowanych „woreczkach bananowych 25 pensów”.

Źródło: https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/17/ms-to-remove-best-before-labels-from-300-fruit-and-veg-items-to-cut-food-waste

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.