Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE: Nasilenie działań na rzecz walki z marnowaniem żywności w UE i na świecie

Kategoria: Składniki Żywności

Stella Kyriakides, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, wygłosiła dziś przemówienie na 10. posiedzeniu platformy UE ds. strat i marnotrawienia żywności. Spotkanie to było okazją do omówienia ważnych bieżących prac w zakresie zapobiegania stratom żywności i marnotrawstwu.

Podczas spotkania komisarz Kyriakides powiedziała: "Ponieważ świat nadal zmaga się z bezprecedensowym kryzysem zdrowotnym, koncentrujemy nasze wysiłki na ekologicznej i zrównoważonej naprawie gospodarczej poprzez europejski Zielony Ład. Rozwiązanie problemu utraty i marnotrawienia żywności ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia zrównoważonego systemu żywnościowego, a państwa członkowskie i przedsiębiorstwa powinny uczynić takie działania integralną częścią swoich planów naprawczych. Na poziomie UE Komisja zaproponuje cele dotyczące ograniczenia marnotrawienia żywności w całej UE, a także zmianę unijnych zasad oznaczania dat, aby konsumenci lepiej rozumieli te terminy."

Podczas spotkania Komisja przedstawiła aktualne informacje na temat sztandarowych działań mających na celu ograniczenie marnotrawstwa żywności w ramach strategii "Od pola do stołu", takich jak prace nad pomiarem odpadów żywnościowych i wyznaczeniem na poziomie UE celów w zakresie ograniczenia marnotrawstwa żywności, a także działania związane z oznaczaniem dat. Państwa członkowskie i organizacje sektora prywatnego wyjaśniły, w jaki sposób prace platformy i jej zalecenia dotyczące działań wspierają ich działania w terenie. Międzynarodowe organizacje poinformowały platformę o ostatnich wydarzeniach na szczeblu globalnym, w tym o pracach przygotowawczych przed szczytem Narodów Zjednoczonych w sprawie systemów żywnościowych w 2021 r.

Pełne wystąpienie komisarz Kyriakides jest dostępne tutaj.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Eko

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 12.03.2021

    Deklaracja „Bez dodatków konserwantów” - Abstrakt artykułu

    Rozwijający się coraz bardziej trend związany ze zdrową, jak najmniej przetworzoną żywnością nakłada na producentów pewną presję w tworzeniu udoskonaleń swoich receptur. Konsumenci bowiem coraz częściej sięgają po produkty „naturalne”, takie które nie zawierają w swoim składzie dodatków do żywności.

    Czytaj więcej
  • 09.03.2021

    Szczegółowe warunki wdrażania nowych przepisów dot. produkcji ekologicznej

    Na mocy rozporządzenia 2021/279 ustanowiono szczegóły wdrażania przepisów w zakresie rolnictwa ekologicznego. Określono m.in. etapy procedury stosowane przez podmioty w przypadku podejrzenia niezgodności z przepisami z powodu obecności niedopuszczonych produktów lub substancji, metodykę urzędowego postępowania wyjaśniającego oraz warunki stosowania niektórych oznaczeń.

    Czytaj więcej
  • 08.03.2021

    Nowe oznakowanie „DobrostanPlus"

    Projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada wprowadzenie dobrowolnego oznakowaniaDobrostanPlus” dla produktów odzwierzęcych. Celem planowanych zmian uznać należy umożliwienie podmiotom przekazania informacji o warunkach podwyższonego dobrostanu utrzymywania zwierząt, a więc niejako wyróżnienie produktów na rynku.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.