Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Portal FoodFakty informuje: Polskie Centrum Akredytacji opublikowało tłumaczenie dokumentu „Akredytacja laboratoriów mikrobiologicznych” - wydanie 2, opracowanego przez EURACHEM. Dokument ten zastępuje wycofany przez EA (European co-operation for Accreditation) dokument EA-04/10 „Akredytacja Laboratoriów mikrobiologicznych”. EURACHEM „Akredytacja laboratoriów mikrobiologicznych” - wydanie 2, ma charakter przewodnika i nie stanowi wymagań akredytacyjnych.
Przewodnik w języku polskim: EURACHEM "Akredytacja laboratoriów mikrobiologicznych" - wydanie 2 z 2013 r.
Dokument w wersji oryginału jest dostępny na stronie www.eurachem.org
Źródło: http://www.pca.gov.pl/
Przeczytaj także
IFS Food to międzynarodowy standard opracowany przez kilka organizacji współpracujących z kilku krajów, jako wymagania certyfikacji producentów branży spożywczej. Program certyfikacji IFS może być używany dla rozmaitych etapów łańcucha żywnościowego, a nowo rozwinięte standardy mogą mieć również zastosowanie dla różnych działów w firmie...
Łódzkie laboratorium właśnie uzyskało międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w obszarze badania autentyczności win i tym samym stało się pierwszym polskim ośrodkiem, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując tzw. metody izotopowe.