Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Certyfikacja IFS – korzyści systemowe dla biznesu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Co to jest IFS Food?

IFS Food to międzynarodowy standard opracowany przez kilka organizacji współpracujących z kilku krajów, jako wymagania certyfikacji producentów branży spożywczej.

Program certyfikacji IFS może być używany dla rozmaitych etapów łańcucha żywnościowego, a nowo rozwinięte standardy mogą mieć również zastosowanie dla różnych działów w firmie. Wszystkie standardy opierają się na ocenie ryzyka ze szczególnym naciskiem na proces produkcji. Standard IFS został stworzony z całkowitym i aktywnym udziałem jednostek certyfikujących, sieci handlowych, przemysłu spożywczego oraz cateringu.

Wymagania standardu IFS są zorganizowane w odpowiednie tematy:

  • Zaangażowanie Kierownictwa
  • Jakość i Bezpieczeństwo
  • Zarzadzanie zasobami ludzkimi
  • Planowanie i produkcja
  • Analiza, ciągle doskonalenie oraz sposoby dokonywania pomiarów
  • Obrona żywności

Certyfikacja IFS pozwala na osiągniecie przez firmę polepszeń jakościowych oraz kreuje nowe możliwości sprzedaży, jako ze certyfikacja IFS staje się już wymaganiem coraz większej ilości producentów oraz sieci handlowych. To zapewnia ze nie tylko produkty, które firmy produkują są bezpieczne, ale oznacza ze można również sporządzić specyfikacje dla sieci handlowych.

IFS pozwala producentom każdej wielkości na standaryzację swoich procesów tak, aby produkować żywność bezpieczna zapewniając ze proces ten będzie łatwiejszy, bardziej wydajny a także efektywny finansowo. Poprzez właściwe wprowadzenie standardu IFS, firmy zapewniają swoich klientów nie tylko ze produkują bezpieczny produkt zgodny ze specyfikacją.

Dla kogo jest IFS Food?

Standard IFS Food jest polecany producentom żywności, którzy zajmują się dystrybucją produktów  poprzez  sieci handlowe tj.; supermarkety, hipermarkety, dyskonty, cash and carry) a także dla klientów tych firm w przypadku produkcji półproduktów WIP (work in progress).

Standard IFS Food określa wymagania całego łańcucha spożywczego, począwszy od producenta, poprzez proces przetwarzania i pakowanie po logistykę.

Możliwa jest również certyfikacja specyficzna dla:

- logistyki (IFS Logistics)

- brokerów (IFS Broker)

- Ocena IFS Global Markets Food

- Ocena IFS Global Markets Logistics

IFS również oferuje dostęp do bazy, która pozwala w szybki i łatwy sposób znaleźć uczestników programu certyfikacji i jest dostępny w 3 grupach:

  • Jednostek certyfikujących
  • Firm certyfikowanych
  • Handlowców i innych użytkowników programu

Oprogramowanie AuditXpress oferuje jeszcze więcej korzyści, które całkowicie przygotowują na audyt IFS i mogą być wykorzystane podczas audytów wewnętrznych przez firmę.

Korzyści dla biznesu:

- logo IFS oraz certyfikat potwierdzają zgodność z najwyższymi standardami

- standard bazujący na ocenie ryzyka

- redukuje potrzebę audytowania firmy przez klientów

- efektywnie zarządza zasobami ludzkimi

- wzmacnia zrozumienie pomiędzy kierownictwem firmy a pracownikami dotyczące procedur, praktyk produkcyjnych oraz standardu

- plany wspomagające wydajność

- jednolity system zapewnienia, jakości- zmniejszona ilość wycofań produktów z rynku

- zoptymalizowanie procesów- większa konkurencyjność na rynku

- poprawione relacje z klientami oraz instytucjami rządowymi, oraz polepszone możliwości powstawania nowego biznesu

- międzynarodowa rozpoznawalność

- globalna sieć kontaktowa (dane dla dostawców i sieci detalicznych)

- wsparcie firmy w ograniczaniu ilości odpadów, konieczności ponownego przerabiania wyrobów oraz w ograniczeniu ryzyka wycofana wyrobów z rynku.

W czym możemy pomoc, jako Lloyd ‘s Register?

Grupa Lloyd ‘s Register jest wiodącą organizacją świadczącą usługi w zakresie zarządzania ryzykiem. Działamy we wszystkich sektorach gospodarki również i w spożywczym, a usługi przez nas świadczone pomagają klientom osiągać ich cele przy optymalizacji bezpieczeństwa i jakości z uwzględnieniem aspektów ochrony środowiska. Zajmujemy się miedzy innymi szkoleniami, audytami i certyfikacją systemów zarzadzania, jakością i bezpieczeństwem w tym także programem IFS

Nasze audyty IFS oraz innych standardów pomagają utrzymać bezpieczeństwo produktów żywnościowych, a co się z tym wiąże, także klientów. Możemy dostarczyć  Ci, jako firmie naszą ekspertyzę, akredytowane audyty oraz certyfikaty, dzięki lokalnej i globalnej sieci naszych audytorów.

V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Szczegóły dotyczące standardu IFS Food zostaną omówione podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez ekspertów z firmy Lloyd’s Register Polska .

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Autor:Lloyd’s Register Polska
Lloyd’s Register Polska
Katarzyna Pastryk, Auditor w firmie Lloyd’s Register Polska. Ukończyła Wydział Technologii Żywności, Nauk o Żywieniu Człowieka i Nauk Konsumenckich na SGGW w Warszawie jak i posiada Dyplom Technologa Opakowań z Institute of Materials, Minerals and Mining w Grantham w Anglii.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja Kongresy i Targi

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.