Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Co to jest IFS Food?
IFS Food to międzynarodowy standard opracowany przez kilka organizacji współpracujących z kilku krajów, jako wymagania certyfikacji producentów branży spożywczej.
Program certyfikacji IFS może być używany dla rozmaitych etapów łańcucha żywnościowego, a nowo rozwinięte standardy mogą mieć również zastosowanie dla różnych działów w firmie. Wszystkie standardy opierają się na ocenie ryzyka ze szczególnym naciskiem na proces produkcji. Standard IFS został stworzony z całkowitym i aktywnym udziałem jednostek certyfikujących, sieci handlowych, przemysłu spożywczego oraz cateringu.
Wymagania standardu IFS są zorganizowane w odpowiednie tematy:
Certyfikacja IFS pozwala na osiągniecie przez firmę polepszeń jakościowych oraz kreuje nowe możliwości sprzedaży, jako ze certyfikacja IFS staje się już wymaganiem coraz większej ilości producentów oraz sieci handlowych. To zapewnia ze nie tylko produkty, które firmy produkują są bezpieczne, ale oznacza ze można również sporządzić specyfikacje dla sieci handlowych.
IFS pozwala producentom każdej wielkości na standaryzację swoich procesów tak, aby produkować żywność bezpieczna zapewniając ze proces ten będzie łatwiejszy, bardziej wydajny a także efektywny finansowo. Poprzez właściwe wprowadzenie standardu IFS, firmy zapewniają swoich klientów nie tylko ze produkują bezpieczny produkt zgodny ze specyfikacją.
Dla kogo jest IFS Food?
Standard IFS Food jest polecany producentom żywności, którzy zajmują się dystrybucją produktów poprzez sieci handlowe tj.; supermarkety, hipermarkety, dyskonty, cash and carry) a także dla klientów tych firm w przypadku produkcji półproduktów WIP (work in progress).
Standard IFS Food określa wymagania całego łańcucha spożywczego, począwszy od producenta, poprzez proces przetwarzania i pakowanie po logistykę.
Możliwa jest również certyfikacja specyficzna dla:
- logistyki (IFS Logistics)
- brokerów (IFS Broker)
- Ocena IFS Global Markets Food
- Ocena IFS Global Markets Logistics
IFS również oferuje dostęp do bazy, która pozwala w szybki i łatwy sposób znaleźć uczestników programu certyfikacji i jest dostępny w 3 grupach:
Oprogramowanie AuditXpress oferuje jeszcze więcej korzyści, które całkowicie przygotowują na audyt IFS i mogą być wykorzystane podczas audytów wewnętrznych przez firmę.
Korzyści dla biznesu:
- logo IFS oraz certyfikat potwierdzają zgodność z najwyższymi standardami
- standard bazujący na ocenie ryzyka
- redukuje potrzebę audytowania firmy przez klientów
- efektywnie zarządza zasobami ludzkimi
- wzmacnia zrozumienie pomiędzy kierownictwem firmy a pracownikami dotyczące procedur, praktyk produkcyjnych oraz standardu
- plany wspomagające wydajność
- jednolity system zapewnienia, jakości- zmniejszona ilość wycofań produktów z rynku
- zoptymalizowanie procesów- większa konkurencyjność na rynku
- poprawione relacje z klientami oraz instytucjami rządowymi, oraz polepszone możliwości powstawania nowego biznesu
- międzynarodowa rozpoznawalność
- globalna sieć kontaktowa (dane dla dostawców i sieci detalicznych)
- wsparcie firmy w ograniczaniu ilości odpadów, konieczności ponownego przerabiania wyrobów oraz w ograniczeniu ryzyka wycofana wyrobów z rynku.
W czym możemy pomoc, jako Lloyd ‘s Register?
Grupa Lloyd ‘s Register jest wiodącą organizacją świadczącą usługi w zakresie zarządzania ryzykiem. Działamy we wszystkich sektorach gospodarki również i w spożywczym, a usługi przez nas świadczone pomagają klientom osiągać ich cele przy optymalizacji bezpieczeństwa i jakości z uwzględnieniem aspektów ochrony środowiska. Zajmujemy się miedzy innymi szkoleniami, audytami i certyfikacją systemów zarzadzania, jakością i bezpieczeństwem w tym także programem IFS
Nasze audyty IFS oraz innych standardów pomagają utrzymać bezpieczeństwo produktów żywnościowych, a co się z tym wiąże, także klientów. Możemy dostarczyć Ci, jako firmie naszą ekspertyzę, akredytowane audyty oraz certyfikaty, dzięki lokalnej i globalnej sieci naszych audytorów.
V Kongres Bezpieczeństwa Żywności
Szczegóły dotyczące standardu IFS Food zostaną omówione podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez ekspertów z firmy Lloyd’s Register Polska .
Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/
Przeczytaj także
Żywność świeża, o krótkim terminie przydatności do spożycia, stanowi szczególnie kłopotliwy produkt pod kątem analitycznym. Klasycznie stosowane metody oznaczeń parametrów odżywczych i bezpieczeństwa z reguły są czasochłonne, i opóźniają moment zwolnienia produkt...
Obecne trendy rynkowe dążą zgodnie w jednym kierunku – operator logistyczny ma za zadanie dostarczać więcej, częściej, dokładniej, bezbłędnie i bez uszkodzeń. Oczekiwania klientów przez ostatnie lata ewoluowały w kierunku rosnących oczekiwań jakościowych gwarantujących bezpieczeństwo towarów, w szczególności bezpieczeństwo żywności....
Definicja Food Fraud (zafałszowanie żywności) to rozmyślne i celowe zastępowanie, niewłaściwe etykietowanie, zafałszowanie lub podrabianie żywności, surowców, składników lub opakowań wprowadzanych na rynek w celu uzyskania korzyści ekonomicznych. Ten aspekt jest obecnie szeroko dyskutowany w środowisku producentów żywności. Standard IFS wskazuje stworzenie...