Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Aleph Farms z kolejnym wnioskiem o zatwierdzenie mięsa komórkowego w Europie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes

Aleph Farms zwrócił się do brytyjskiego regulatora żywności o zgodę na sprzedaż mięsa na bazie komórek na tamtejszym rynku.

Aleph Farms szacuje, że rozpatrzenie wniosku przez brytyjską Agencję ds. Standardów Żywności (FSA) zajmie do dwóch lat.

W krótkim oświadczeniu FSA potwierdził, że otrzymał zgłoszenie Aleph Farms. Agencja stwierdziła, że nie może dalej komentować, dopóki wniosek nie zostanie wpisany do publicznie dostępnego „rejestru wniosków o produkty regulowane”.

Jak dotąd tylko Singapur i Stany Zjednoczone zatwierdziły komercyjną sprzedaż żywności z hodowli komórkowych.

W lipcu br. ta izraelska firma złożyła taki wniosek w Szwajcarii, innym kraju europejskim będącym poza UE. Aleph Farms chce wprowadzić swój produkt Aleph Cuts na oba rynki.

W czerwcu br. , w czasie, który został określony jako „przełomowy moment” dla branży, amerykańskie firmy Upside Foods i Good Meat otrzymały zezwolenie na rozpoczęcie sprzedaży hodowanych kurczaków w kraju po czteroletnim wspólnym procesie regulacyjnym prowadzonym przez USDA i FDA. Obie firmy wprowadziły swoje produkty w niewielkiej liczbie wybranych restauracji.

Good Food Institute, organizacja pozarządowa opowiadająca się za alternatywami konwencjonalnego białka, z zadowoleniem przyjęła wniosek Aleph Farms w Wielkiej Brytanii, ale wezwała kraj do kontynuowania planowanych zmian w przepisach dotyczących nowej żywności.

Mięso komórkowe – produkcja na większą skalę

W kwietniu w Wielkiej Brytanii ogłoszono plany utworzenia Cellular Agriculture Manufacturing Hub w celu opracowania białek opartych na komórkach. Centrum zbada, jak produkować mięso na bazie komórek na dużą skalę.

Inne instytucje akademickie w Europie pracują nad stworzeniem bazy wiedzy w raczkującej dziedzinie rolnictwa komórkowego i białek alternatywnych.

W lipcu Uniwersytet Aarhus w Danii badał sposoby obniżenia kosztów produkcji żywności opartej na komórkach.

Natomiast w marcu włoski rząd ogłosił plany wprowadzenia zakazu żywności na bazie komórek w celu ochrony tradycji żywieniowych kraju.

Źródła: https://www.just-food.com/news/aleph-farms-requests-uk-approval-for-cell-based-meat/

https://aleph-farms.com/aleph-cuts/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.