Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aleph Farms z kolejnym wnioskiem o zatwierdzenie mięsa komórkowego w Europie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Aleph Farms zwrócił się do brytyjskiego regulatora żywności o zgodę na sprzedaż mięsa na bazie komórek na tamtejszym rynku.

Aleph Farms szacuje, że rozpatrzenie wniosku przez brytyjską Agencję ds. Standardów Żywności (FSA) zajmie do dwóch lat.

W krótkim oświadczeniu FSA potwierdził, że otrzymał zgłoszenie Aleph Farms. Agencja stwierdziła, że nie może dalej komentować, dopóki wniosek nie zostanie wpisany do publicznie dostępnego „rejestru wniosków o produkty regulowane”.

Jak dotąd tylko Singapur i Stany Zjednoczone zatwierdziły komercyjną sprzedaż żywności z hodowli komórkowych.

W lipcu br. ta izraelska firma złożyła taki wniosek w Szwajcarii, innym kraju europejskim będącym poza UE. Aleph Farms chce wprowadzić swój produkt Aleph Cuts na oba rynki.

W czerwcu br. , w czasie, który został określony jako „przełomowy moment” dla branży, amerykańskie firmy Upside Foods i Good Meat otrzymały zezwolenie na rozpoczęcie sprzedaży hodowanych kurczaków w kraju po czteroletnim wspólnym procesie regulacyjnym prowadzonym przez USDA i FDA. Obie firmy wprowadziły swoje produkty w niewielkiej liczbie wybranych restauracji.

Good Food Institute, organizacja pozarządowa opowiadająca się za alternatywami konwencjonalnego białka, z zadowoleniem przyjęła wniosek Aleph Farms w Wielkiej Brytanii, ale wezwała kraj do kontynuowania planowanych zmian w przepisach dotyczących nowej żywności.

Mięso komórkowe – produkcja na większą skalę

W kwietniu w Wielkiej Brytanii ogłoszono plany utworzenia Cellular Agriculture Manufacturing Hub w celu opracowania białek opartych na komórkach. Centrum zbada, jak produkować mięso na bazie komórek na dużą skalę.

Inne instytucje akademickie w Europie pracują nad stworzeniem bazy wiedzy w raczkującej dziedzinie rolnictwa komórkowego i białek alternatywnych.

W lipcu Uniwersytet Aarhus w Danii badał sposoby obniżenia kosztów produkcji żywności opartej na komórkach.

Natomiast w marcu włoski rząd ogłosił plany wprowadzenia zakazu żywności na bazie komórek w celu ochrony tradycji żywieniowych kraju.

Źródła: https://www.just-food.com/news/aleph-farms-requests-uk-approval-for-cell-based-meat/

https://aleph-farms.com/aleph-cuts/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.