Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 30.11.2023 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h
Prawidłowe informowanie o alergenach występujących w środkach spożywczych jest niezwykle istotne dla życia i zdrowia konsumentów. Dlatego też przepisy prawa żywnościowego regulują te kwestie bardzo szczegółowo, a organy kontrolne wydają szereg dodatkowych wytycznych. Chociaż prawo unijne przewiduje zamkniętą listę alergenów, a wymagania wydają się być proste, producentom wciąż towarzyszy szereg wątpliwości związanych z prawidłową deklaracją alergenów w etykietowaniu żywności.Coraz częściej podkreśla się również rolę ostrzegawczego informowania o niezamierzonej obecności alergenów (PAL) jako elementu skutecznego zarządzania ryzykiem związanym z alergenami w zakładzie produkcyjnym. Z kolei hasła odnoszące się do braku określonych alergenów w produkcie regulują odrębne przepisy prawa żywnościowego.
Szkolenie poświęcone jest poprawnemu deklarowaniu alergenów w etykietowaniu środków spożywczych. W trakcie szkolenia omówione zostaną praktyczne aspekty dotyczące oznaczania alergenów (w oparciu o przepisy, wytyczne UE oraz krajowe), najczęściej popełniane błędy oraz przykłady z praktyki organów urzędowej kontroli żywności i orzecznictwa sądów.
Zapisz się na szkolenie, a dowiesz się m.in.:
W jaki sposób prawidłowo deklarować alergeny obecne w produkcie?
Jakie są najczęstsze błędy w deklaracji składników alergennych?
Jak powinna brzmieć poprawna informacja o alergenach z zanieczyszczenia krzyżowego?
Czy sam fakt, że produkt może być zanieczyszczony krzyżowo alergenem jest wystarczający do umieszczenia na etykiecie ostrzeżenia PAL?
Gdzie szukać wytycznych dotyczących zarządzania ryzykiem związanym z alergenami w zakładzie produkcyjnym?
Czy na każdym produkcie można zamieścić hasło „bezglutenowy”, „bez laktozy”, „bez mleka”
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie jest skierowane w szczególności do działów jakości, rozwoju oraz marketingu produktów i procesów w przedsiębiorstwach: producentów, przetwórców i handlowców.
Podczas szkolenia omówione zostaną następujące zagadnienia:
Lista substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji – wymagania i odstępstwa, uzupełnienie listy alergenów, przepisy odrębne
Szczegółowe przepisy dotyczące deklaracji alergenów w etykietowaniu żywności
Odniesienie do nazwy substancji lub produktu powodującego alergie lub reakcje nietolerancji (GLUTEN czy PSZENICA itp.)
Miejsce oznaczania alergenów – różne przypadki (wykaz składników vs. brak deklaracji wykazu składników)
Sposób oznaczania alergenów – na podstawie przykładów, najczęściej popełniane błędy
Przypadki szczególne dotyczące deklaracji alergenów na etykiecie
Dobrowolne powtórzenie informacji o alergenach poza wykazem składników
PAL – informacja o możliwym zanieczyszczeniu krzyżowym alergenami („Może zawierać …”, „śladowe ilości”), podstawy rzetelnej oceny ryzyka
Informowanie o braku alergenów w produkcie („bez glutenu”, „bez soi”, „bez laktozy”)
Zgłoszenia na szkolenie należy dokonać przez stronę:
https://food-law.pl/szkolenia/
[formularz zgłoszeniowy jest dostępny na podstronie danego szkolenia]
KONTAKT: szkolenia@food-law.pl , tel. 511-444-302
Zapytaj organizatora o szczegóły