Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W związku z pandemią koronawirusa cała branża spożywcza stanęła przed poważnym wyzwaniem, jednocześnie skupiając większość uwagi na tematyce poświęconej wirusowi.
Przejdźmy do ogólnej tematyki zafałszowań i informacji ogólnodostępnych – natrafiamy głównie na informacje o oszustwach związanych z niezbędnymi na dzień dzisiejszy środkami ochrony higieny (np. płyny do dezynfekcji, maseczki) oraz napotykamy ostrzeżenia nawołujące do dokładnego zapoznawania się z ofertami w przypadku zakupów przez Internet. Można odnieść wrażenie, że temat zafałszowań żywności odszedł na dalszy plan. Czy rzeczywiście tak jest?
Opierając swoje analizy jedynie na danych z UE (portal RASFF i raporty JRC) można odnieść takie wrażenie. W unijnym raporcie JRC o zafałszowaniach żywności - marzec 2020 r. otrzymaliśmy informacje o zaledwie 4 przypadkach zafałszowań żywności. Niewiele, co może nieco uśpić naszą czujność. Sprawdzając zakładkę „Fraud” portalu RASFF przypadków jest nieco więcej – 9, więc łącznie było ich 13. Jak wyglądają dane Probase 360 na tym tle?
Marzec 2020 – zafałszowania żywności - Probase 360
W marcu 2020 r. w Probase 360 opublikowaliśmy informacje o 82 przypadkach zafałszowań żywności – znacznie więcej. Zebraliśmy je w raporcie Probase 360 Analizy Food Fraud - marzec 2020. W tym wyjątkowym dla nas okresie dane ogólnodostępne (JRC, RASFF) mogą być niewystarczające podczas analiz. Projekt Probase 360 jest skierowany do Państwa – Działów Jakości. W jednym miejscu zbieramy informacje o zafałszowaniach żywności z ponad 100 źródeł z całego świata. Niniejszy raport jest naszym kompletnym podsumowaniem przypadków zafałszowań żywności minionego miesiąca (marzec 2020 r.) i można go zakupić w formie elektronicznej, jako opracowanie PDF.
Zaproszenie do zakupu
Raporty są elementem abonamentu bazy on-line Probase360 FoodFraud Scan.
Zapraszamy do zapozania się z formatem opracowania pobierająć darmowy raport Probase360 Analizy Food Fraud - styczeń 2020
Materiał udostępniony przez: Probase360
Materiał opublikowany dnia: 21.04.2020
Aby zakupić materiały musisz się zalogować
Załóż konto