Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Analiza trendów ryzyka zafałszowania produktów żywnościowych Probase360 Analizy Food Fraud- marzec 2020

Analiza trendów ryzyka zafałszowania produktów żywnościowych Probase360 Analizy Food Fraud- marzec 2020

W związku z pandemią koronawirusa cała branża spożywcza stanęła przed poważnym wyzwaniem, jednocześnie skupiając większość uwagi na tematyce poświęconej wirusowi.

Przejdźmy do ogólnej tematyki zafałszowań i informacji ogólnodostępnych – natrafiamy głównie na informacje o oszustwach związanych z niezbędnymi na dzień dzisiejszy środkami ochrony higieny (np. płyny do dezynfekcji, maseczki) oraz napotykamy ostrzeżenia nawołujące do dokładnego zapoznawania się z ofertami w przypadku zakupów przez Internet. Można odnieść wrażenie, że temat zafałszowań żywności odszedł na dalszy plan. Czy rzeczywiście tak jest?

Opierając swoje analizy jedynie na danych z UE (portal RASFF i raporty JRC) można odnieść takie wrażenie. W unijnym raporcie JRC o zafałszowaniach żywności - marzec 2020 r. otrzymaliśmy informacje o zaledwie 4 przypadkach zafałszowań żywności. Niewiele, co może nieco uśpić naszą czujność. Sprawdzając zakładkę „Fraud” portalu RASFF przypadków jest nieco więcej – 9, więc łącznie było ich 13. Jak wyglądają dane Probase 360 na tym tle?

Marzec 2020 – zafałszowania żywności - Probase 360

W marcu 2020 r. w Probase 360 opublikowaliśmy informacje o 82 przypadkach zafałszowań żywności – znacznie więcej. Zebraliśmy je w raporcie Probase 360 Analizy Food Fraud - marzec 2020. W tym wyjątkowym dla nas okresie dane ogólnodostępne (JRC, RASFF) mogą być niewystarczające podczas analiz. Projekt Probase 360 jest skierowany do Państwa – Działów Jakości. W jednym miejscu zbieramy informacje o zafałszowaniach żywności z ponad 100 źródeł z całego świata. Niniejszy raport jest naszym kompletnym podsumowaniem przypadków zafałszowań żywności minionego miesiąca (marzec 2020 r.) i można go zakupić w formie elektronicznej, jako opracowanie PDF.

Zaproszenie do zakupu

Raporty są elementem abonamentu bazy on-line Probase360 FoodFraud Scan, ale stanowią również osobne opracowania.

Kup raport, odnieś korzyść i jednocześnie udziel wsparcia dla projektu Wspólnej Budowy Kultury Bezpieczeństwa Żywności FoodFakty.

Cena: Raport  miesięczny Probase360 Analizy Food Fraud - marzec 2020 dostępny jest w kwocie 190 PLN netto

Raport jest w formie pliku PDF.

Zapraszamy również do zakupu pozostałych raportów Probase360 -  e-Biblioteka (materiały płatne). W przypadku większych zamówień udzielamy atrakcyjnych rabatów.

Zapraszamy do zapozania się z formatem opracowania pobierająć darmowy raport Probase360 Analizy Food Fraud - styczeń 2020

Materiał udostępniony przez: Probase 360

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn