Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Doniesienia EFSA - chemia w żywności, badania toksykologiczne oraz nanotechnologia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowe badania dotyczące toksyczności dwutlenku tytanu (E 171)

Komisja Europejska zwróciła się z prośbą do EFSA o merytoryczną ocenę czterech nowych badań naukowych dotyczących potencjalnej toksyczności dwutlenku tytanu (TiO2) stosowanego jako dodatek do żywności (E 171). Publikacje czterech zespołów, Bettini i wsp. (2017), Proquin i wsp. (2017), Guo i wsp. (2017) oraz Heringi i wsp. (2016), dotyczyły m.in. wpływu tej substancji na jelito, jej genotoksyczności oraz innych efektów biologicznych wywieranych przez nanocząsteczki TiO2. Panel ekspertów uznał, że wszystkie wzięte pod uwagę prace poruszyły istotne problemy, jednak żadna z nich nie rozstrzygnęła ich w sposób ostateczny, dlatego konieczne są dalsze badania. EFSA oceniła wyniki czterech analizowanych publikacji za niewystarczające do zmiany obecnego stanowiska Urzędu w sprawie bezpieczeństwa dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności.

Źródło:

Wyniki konsultacji publicznych na temat ryzyka stosowania nanotechnologii w przemyśle spożywczym i paszowym

EFSA przeprowadziła publiczne konsultacje mające na celu uzyskanie opinii społeczności naukowej oraz wszystkich zainteresowanych instytucji bądź organizacji na temat potencjalnego ryzyka dla zdrowia ludzi i zwierząt związanego z wykorzystaniem nanotechnologii w przemyśle spożywczym i w produkcji pasz. Opinii publicznej przedstawiony został szkic przewodnika obejmującego obecny stan wiedzy w tym zakresie, który przygotował specjalnie utworzony w tym celu zespół Komitetu Naukowego EFSA. Urząd otrzymał około 400 komentarzy od 30 zainteresowanych stron. Komitet Naukowy złożył podziękowania wszystkim, którzy odpowiedzieli na zapytanie EFSA – ich cenne i szczegółowe uwagi posłużą do przygotowania zaktualizowanej wersji dokumentu.

Źródło:

Chemia w żywności – konsultacje publiczne EFSA

W ramach prowadzonych prac nad analizą działania chemikaliów obecnych w żywności, EFSA ogłosiła publiczne konsultacje na temat szkicu przewodnika obejmującego metodologie służące ocenie ryzyka ekspozycji na wiele różnych substancji chemicznych jednocześnie. Ludzie, zwierzęta i środowisko naturalne mogą być wystawione na równoczesne działanie wielorakich związków pochodzących z przemysłu, żywności czy produktów codziennego użytku. Zrozumienie w jaki sposób ich mieszaniny oddziałują na organizmy żywe jest zagadnieniem wyjątkowo złożonym, a liczba potencjalnych kombinacji różnych substancji jest bardzo duża. Przygotowywany przez EFSA przewodnik ma stanowić praktyczną podstawę do oceny toksyczności występujących razem chemikaliów m.in. w pestycydach, zanieczyszczeniach przemysłowych oraz dodatkach do żywności.

Źródło:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.