Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 23 oraz 24 maja 2017 roku Komisja Unii Europejskiej wydała dwa nowe Rozporządzenia: 2017/880 oraz 2017/893. Dotyczące kolejno maksymalnego limitu pozostałości ustalonego dla substancji czynnej farmakologicznie w środku spożywczym oraz przepisów odnośnie przetworzonego białka zwierzęcego.
Pełna treść Rozporządzeń dostępna poniżej:
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/880 ustanawiające zasady stosowania maksymalnego limitu pozostałości ustalonego dla substancji farmakologicznie czynnej w danym środku spożywczym w odniesieniu do innego środka spożywczego uzyskanego z tego samego gatunku oraz stosowania maksymalnego limitu pozostałości ustalonego dla substancji farmakologicznie czynnej u jednego gatunku lub większej ich liczby w odniesieniu do innych gatunków, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/893 zmieniające załączniki I i IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 oraz załączniki X, XIV i XV do rozporządzenia Komisji (UE) nr 142/2011 w odniesieniu do przepisów dotyczących przetworzonego białka zwierzęcego
Przeczytaj także
W dniu 9 czerwca 2017 roku Komisja Unii Europejskiej wydała Rozporządzenie 2017/978 zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych
30 maja br. Rada Ministrów opublikowała komunikat prasowy w którym zawiadomiła o przyjęciu projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, autorstwa ministra rolnictwa i rozwoju wsi...
Białko jest ostatnio tematem numer jeden zarówno wśród producentów jak i konsumentów. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi ekologicznie i poszukują nowych rozwiązań.