Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
30 maja br. Rada Ministrów opublikowała komunikat prasowy w którym zawiadomiła o przyjęciu projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, autorstwa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od dłuższego czasu mówi się o projektowanych zmianach, a to z uwagi na ich istotny charakter. Jak można przeczytać w komunikacie, nowo powstała inspekcja przejmie wszystkie zadania Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (które zostaną zlikwidowane), a także część zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej. Oznacza to stworzenie nowego, zintegrowanego oraz uproszczonego systemu kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności na wszystkich etapach jej produkcji, który w konsekwencji zwiększy ochronę zdrowia konsumentów. Wzorzec skonsolidowanych służb odpowiedzialnych za urzędową kontrolę żywności występuje w większości państw UE, zatem połączenie funkcjonujących w Polsce organów urzędowej kontroli żywności wpisuje się w te tendencje. Według autorów projektu, skonsolidowany nadzór nad produkcją żywności w Polsce jest konieczny, ponieważ zapewni jej wysoki poziom bezpieczeństwa oraz podniesienie jakości oraz wartości. Ma przyczynić się także do wyeliminowania nieuczciwych praktyk w handlu żywnością. Nowa Inspekcja będzie miała trójstopniową strukturę (1. Główny Inspektor Bezpieczeństwa Żywności; 2. Wojewódzki i Graniczny Inspektor; 3. Powiatowy Inspektor), a jej zadania mają wykonywać przede wszystkim jej pracownicy, lekarze weterynarii, a także inne upoważnione przez nią osoby fizyczne i prawne oraz jednostki organizacyjne.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał w dniu 14 czerwca 2017 r., niezwykle ważny wyrok w sprawie C-422/16 Verband Sozialer Wettbewerb eV/ TofuTown.com GmbH.
Niedawno informowaliśmy Państwa o pracach nad rozporządzeniem zmieniającym rozporządzenie w sprawie wzoru znaku graficznego zawierającego informację „Produkt polski”, wydanego na podstawie...
W wyroku wydanym 11 maja 2017, Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie stwierdził, że nazwa „makaron”, w przypadku makaronu z dodatkiem kurkumy, nie wprowadza konsumenta w błąd. Tym samym...