Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EFSA opublikowała zaktualizowane wytyczne naukowe dot. zastosowań wędzarniczych środków aromatyzujących

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA opublikowała zaktualizowane wytyczne dotyczące danych naukowych, które wnioskodawcy muszą uwzględnić w swoich dokumentacjach w celu uzyskania zezwolenia na nowy aromat dymu wędzarniczego, jak również w celu odnowienia lub zmiany istniejących zezwoleń.

Aromaty dymu wędzarniczego są dopuszczone do stosowania na okres 10 lat. Po tym terminie wnioskodawcy muszą złożyć nowy wniosek, co najmniej 18 miesięcy przed wygaśnięciem obecnego zezwolenia.

Na podstawie przedłożonych danych EFSA ocenia bezpieczeństwo produktu i stwierdza, czy stwarza on zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i środowiska w proponowanych warunkach stosowania.

Wytyczne zostały opublikowane wraz ze sprawozdaniem przedstawiającym wyniki konsultacji publicznych, które odbyły się w okresie październik-listopad 2020 r.

Wytyczne naukowe dotyczące przygotowania wniosków dotyczących podstawowych produktów aromatyzujących wędzenie dymu

Wynik konsultacji społecznych w sprawie projektu wytycznych naukowych dotyczących przygotowania wniosków dotyczących podstawowych produktów aromatyzujących dym wędzarniczy

 

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: EFSA

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.