Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
EFSA opublikowała zaktualizowane wytyczne dotyczące danych naukowych, które wnioskodawcy muszą uwzględnić w swoich dokumentacjach w celu uzyskania zezwolenia na nowy aromat dymu wędzarniczego, jak również w celu odnowienia lub zmiany istniejących zezwoleń.
Aromaty dymu wędzarniczego są dopuszczone do stosowania na okres 10 lat. Po tym terminie wnioskodawcy muszą złożyć nowy wniosek, co najmniej 18 miesięcy przed wygaśnięciem obecnego zezwolenia.
Na podstawie przedłożonych danych EFSA ocenia bezpieczeństwo produktu i stwierdza, czy stwarza on zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i środowiska w proponowanych warunkach stosowania.
Wytyczne zostały opublikowane wraz ze sprawozdaniem przedstawiającym wyniki konsultacji publicznych, które odbyły się w okresie październik-listopad 2020 r.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Ze względu na sytuację epidemiologiczną związaną z pandemią koronawirusa ponownie przedłużono termin stosowania odstępstw od warunków przeprowadzania urzędowej kontroli, które miały trwać do 1 lutego 2021 r. Obecnie termin ten uległ przedłużeniu do 1 lipca 2021 r.
Singapur jako pierwszy kraj na świecie dopuszcza do sprzedaży mięso hodowane komórkowo.
Kluczową zmianą jest przyznanie odstępstwa od stosowania przepisów rozporządzenia 2020/1255 kilku państwom członkowskim (w tym Polsce) oraz dodanie nowej kategorii produktów podlegających przepisom rozporządzenia