Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA organizuje warsztaty o najnowszych metodach oceny ryzyka - PFAS pod międzynarodową lupą

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ogłosił warsztat “Latest Advancements of PFASs Risk Assessment”, który odbędzie się 17 listopada 2025 r. stacjonarnie w Parmie (Włochy) i online. Wydarzenie ma na celu wymianę wiedzy między naukowcami, organami regulacyjnymi i partnerami z inicjatywy PARC w zakresie najnowszych metod oceny ryzyka związanego z PFAS, tj.  grupą trwałych, syntetycznych związków chemicznych, które coraz częściej wykrywa się w żywności, wodzie i środowisku.

PFAS, nazywane „wiecznymi substancjami chemicznymi”, nie ulegają rozkładowi i mogą akumulować się w organizmach. EFSA już w 2020 r. określiła grupowy tygodniowy dopuszczalny poziom spożycia (TWI) dla czterech najczęściej występujących PFAS na poziomie 4,4 ng/kg masy ciała. Jednak nowe dane wskazują, że ekspozycja dotyczy wielu substancji jednocześnie, co wymaga bardziej złożonych metod analizy ryzyka. Podczas warsztatu omówione zostaną m.in. podejścia oparte na tzw. relative potency factors (RPF), które pozwalają ocenić łączny wpływ mieszanin PFAS.

Uczestnicy spotkania zapoznają się również z aktualnymi wynikami badań nad obecnością PFAS w łańcuchu żywnościowym i środowisku, a także z wyzwaniami regulacyjnymi dotyczącymi aktualizacji norm i metod monitoringu. Dyskusje będą dotyczyć także współpracy między państwami UE i agencjami badawczymi.

Dla branży spożywczej oraz producentów materiałów mających kontakt z żywnością wydarzenie to stanowi okazję do lepszego zrozumienia kierunków przyszłych regulacji. Obecność PFAS może wynikać z zanieczyszczenia środowiska, ale także z migracji przez opakowania lub procesy technologiczne, co czyni temat kluczowym dla całego sektora. Dla konsumentów jest to sygnał, że problem trwałych związków chemicznych pozostaje istotnym wyzwaniem zdrowotnym, wymagającym dalszych działań naukowych i regulacyjnych.

Warsztat EFSA to krok w kierunku lepszej oceny ryzyka PFAS i budowania wspólnego podejścia w Europie. Rejestracja uczestników odbywa się na stronie EFSA.

 

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/events/workshop-latest-advancements-pfass-risk-assessment-register-now

Autor:Michalina Wasilewska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.