Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

DGHM 08/2025: nowe projekty wartości mikrobiologicznych dla surowych wędlin, małży i wyrobów cukierniczych

Kategoria: Strefa Managera

Abstrakt

Grupa robocza DGHM ds. „Wytycznych mikrobiologicznych i wartości ostrzegawczych” opublikowała w maju 2025 r. projekty aktualizacji rekomendacji dotyczących oceny bezpieczeństwa mikrobiologicznego wybranych grup żywności: surowych wyrobów mięsnych wędzonych, surowych małży, a także mrożonych i surowych wyrobów cukierniczych z nadzieniem. Wytyczne mają charakter nienormatywny, lecz stanowią istotne narzędzie praktyczne w ocenie partii produktów, zwłaszcza w przypadku braku szczegółowych wymagań prawnych. Podkreślono nadrzędne znaczenie kryteriów bezpieczeństwa z rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 oraz możliwość odniesienia do art. 14 rozporządzenia (WE) nr 178/2002. Dla poszczególnych grup produktów określono wartości orientacyjne i ostrzegawcze dla wybranych mikroorganizmów wskaźnikowych i patogenów, takich jak Enterobacteriaceae, Escherichia coli, gronkowce koagulazo-dodatnie, Bacillus cereus, pleśnie, drożdże oraz patogeny zoonotyczne (Salmonella, Listeria monocytogenes). Zwrócono uwagę na konieczność dodatkowych badań w przypadku określonych kategorii produktów (np. Vibrio spp. w małżach) oraz na rolę oceny sensorycznej przy przekroczeniu wartości granicznych. Proponowane wytyczne wspierają kontrolę jakości mikrobiologicznej i zwiększają bezpieczeństwo żywności w łańcuchu produkcyjnym i dystrybucyjnym.

Autor:Michalina Wasilewska
Michalina Wasilewska
Doktorantka na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. W swoich badaniach koncentruje się na mikrobiologii oraz opracowaniu preparatu do ograniczenia strat w sektorze warzyw liściastych i kiełków. Moje wcześniejsze prace dotyczyły naturalnych barwników pochodzących z drożdży, ich ekstrakcji oraz zastosowania w formulacjach kosmetycznych.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Strefa Managera

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.