Foodforum 2025: Endress+Hauser zaprasza na konferencję dla branży spożywczej
W jaki sposób organizować procesy produkcyjne w branży spożywczej, by wykorzystać możliwości nowych technologii, generować oszczędności i dbać o cyberbezpieczeństwo? Wiele odpowiedzi i inspirujących wskazówek przekażą eksperci zaproszeni przez Endress+Hauser na konferencji Foodforum 2025. Pierwsza odsłona wydarzenia odbędzie się w dniach 12-14 maja w podłódzkim Uniejowie.
Uczestnicy wydarzenia będą mogli zapoznać się z tematyką m.in. innowacyjnych systemów rozpuszczania komponentów sypkich, pasteryzacji i dozowania ciekłego azotu czy produkcji syropów o ekstremalnej lepkości, a także z metodami organizacji procesów produkcyjnych w serowarstwie, wykorzystujących algorytmy optymalizacyjne.
Podczas konferencji dużo uwagi zostanie poświęcone kwestiom generowania oszczędności. Eksperci omówią m.in. szanse na zmniejszenie energochłonności i emisyjności, jakie daje Audyt Energetyczny Przedsiębiorstwa (ISO 50001), a także możliwe korzyści finansowe wynikające ze stosowania tzw. „białych certyfikatów”. Temat bezpieczeństwa sieci i systemów informatycznych wykorzystywanych przez branżę spożywczą zostanie z kolei omówiony m.in. w kontekście najnowszej unijnej dyrektywy – NIS2.
– Zaproszeni goście i podejmowane przez nich zagadnienia gwarantują szeroki przegląd sytuacji w polskiej branży spożywczej. Stojące przed nią wyzwania, panujące trendy i istniejące możliwości z pewnością będą źródłem wielu inspiracji dla uczestników, dlatego serdecznie zapraszamy na wydarzenie wszystkich zainteresowanych rozwojem tego niezwykle istotnego sektora gospodarki – mówi Łukasz Wołoszyn, Industry Manager w Endress+Hauser. I dodaje: - Forma dwudniowej konferencji daje możliwość większej ilości bezpośrednich spotkań z innymi profesjonalistami i kluczowymi przedstawicielami branży. A to szczególna wartość dla budowania relacji, które przynoszą realne korzyści.
Pełną agendę konferencji, szczegóły techniczne wydarzenia oraz formularz rejestracyjny można znaleźć na stronie: pl.endress.com/foodforum2025
O Endress+Hauser
Endress+Hauser to światowy lider w zakresie aparatury kontrolno-pomiarowej dla wielu branż przemysłu, z kompleksowym portfolio obejmującym większość możliwych pomiarów. Szwajcarska Grupa zatrudnia 16 000 pracowników w 125 krajach świata. W Polsce od 30 lat jest partnerem zarówno dla wiodących koncernów, jak również dla sektora MŚP, wspierając polskie firmy i zakłady produkcyjne w cyfrowej transformacji, optymalizacji procesów oraz redukcji wpływu na środowisko.
Więcej informacji: www.pl.endress.com
Przeczytaj także
-
01.02.2022
Wzorcowanie urządzeń pomiarowych na spożywczych liniach produkcyjnych
Większość firm produkcyjnych z branży spożywczej widzi dużą potrzebę działania w zakresie jakości, bezpieczeństwa i wydajności. Szczególnie, że na polskim rynku funkcjonuje kilka standardów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, jak: ISO, IFS, BRC czy wymogi prawne GMP. Każdy z tych standardów wymaga od wytwórcy kontroli procesu produkcyjnego, a co za tym idzie weryfikacji poprawności wskazań pracującej aparatury kontrolno-pomiarowej.
-
25.01.2021
50 lat technologii ISFET — rozwój odpornych na stłuczenie czujników poziomu pH
Elektrody ISFET pozbawione szkła dla najwyższego bezpieczeństwa produktu w branży spożywczej. 50 lat doświadczenia dla bezpieczeństwa w aplikacjach higienicznych.
-
21.09.2020
Inteligentne panele pomiarowe do badania jakości wody pitnej
Pomiary jakości wody pitnej i do celów spożywczych odgrywają kluczową rolę w prowadzeniu procesów uzdatniania, ponieważ tylko bezpieczna, sprawdzona pod względem bakteriologicznym oraz fizykochemicznym woda może trafiać do sieci dystrybucji oraz odbiorców. Z tego względu miarodajny i skuteczny monitoring parametrów jakościowych zawsze należy prowadzić, opierając się na godnej zaufania aparaturze kontrolno-pomiarowej.