Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Targi w Krakowie połączyły siły, aby w dniach 8-9 maja 2020 r. po raz pierwszy zorganizować Gluten Free EXPO w Krakowie. Bezglutenowe święto zbiegnie się z XV Międzynarodowym Dniem Celiakii.
Po czterech udanych warszawskich edycjach, czas na Kraków
- Problem nietolerancji glutenu dotyka coraz większej liczby osób – tylko na celiakię choruje 1% Polaków, dlatego chcemy docierać do coraz szerszej grupy odbiorców. Cieszymy się, że piątą edycję Gluten Free EXPO zorganizujemy w Krakowie. Jak zawsze zadbamy o wysoki poziom merytoryczny imprezy – powiedziała Małgorzata Źródlak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia. Wybór miejsca nie jest przypadkowy. Stolica małopolski to jedno z najbardziej dynamicznie rozwijających się miast, a Międzynarodowe Centrum Targowo-Kongresowe EXPO Kraków stało się ważnym ośrodkiem wystawienniczym w tej części Europy. Zmiana lokalizacji Gluten Free EXPO to nowa odsłona tego prestiżowego wydarzenia.
Dwudniowe bezglutenowe święto
Jakie kroki podjąć, gdy zdiagnozują u nas celiakię? Które produkty wybrać? Jak poradzić sobie z codzienną dietą? Na te oraz wiele innych pytań znajdziemy odpowiedzi podczas krakowskiego wydarzenia. Program przygotowywany jest z myślą o całych rodzinach. Jednym z celów Gluten Free EXPO jest edukacja. Przez cały czas trwania imprezy w specjalnej Strefie Porad Dietetycznych i Medycznych będzie można skonsultować się ze specjalistami: lekarzami i dietetykami. W Punkcie Pobrań przeprowadzone zostaną badania, m.in.: tarczycy, składu ciała, poziomu cukru, cholesterolu. Na scenie odbędą się spotkania z gośćmi specjalnymi oraz pokazy kulinarne. Organizatorzy pamiętają również o najmłodszych. Specjalnie dla nich przygotowana zostanie Strefa Dzieci.
Swoją ofertę zaprezentują m.in. producenci żywności bezglutenowej z Polski i z zagranicy, sklepy tradycyjne oraz internetowe, kawiarnie, restauracje, hotele, pensjonaty uczestniczące w programie MENU BEZ GLUTENU, wydawnictwa oferujące poradniki i książki związane z tematyką zdrowia i diety. Więcej na temat wydarzenia www.glutenfreeexpo.pl
Przeczytaj także
Naukowcy z australijskiej agencji naukowej CSIRO odkryli sposób na wykrycie glutenu w życie, kończąc tym samym analizę czterech głównych zbóż zawierających gluten: pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta.
W ostatnich latach znacząco wzrosła produkcja żywności bezglutenowej przeznaczonej dla osób cierpiących na celiakię, jednak wciąż poszukuje się sposobów na stworzenie produktu zawierającego tę substancję, a mimo to bezpiecznego dla pacjentów z chorobą trzewną.
Oferta żywności skierowanej do osób cierpiących na celiakię bądź nietolerancję glutenu stale rośnie. Jednak stosowane obecnie testy wykrywające obecność glutenu wciąż nie są doskonałe...