Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szybszy i dokładniejszy wykrywacz glutenu

Kategoria: Procesy i Technologie , Składniki Żywności

Gluten w żywności bez glutenu

Oferta żywności skierowanej do osób cierpiących na celiakię bądź nietolerancję glutenu stale rośnie. Jednak stosowane obecnie testy wykrywające obecność glutenu wciąż nie są doskonałe, co sprawia, że niektóre produkty oznakowane jako „bezglutenowe”, w rzeczywistości wcale takie nie są. Zespół naukowców z Wydziału Inżynierii Chemicznej i Materiałoznawstwa z Uniwersytetu w Minnesocie opracował innowacyjny detektor, który pozwala na wykrywanie glutenu pochodzącego z różnych źródeł.

ELISA to za mało

Gluten to kompleks białek znajdujących się w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień czy owies. „Złotym standardem” w określaniu ilości tych białek w żywności jest immunoenzymosorpcyjny test ELISA. Niestety, jakość analizy jest różna w zależności od producenta sprzętu, a jej wyniki często są niespójne i bywają fałszywie negatywne, co może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi dla konsumentów wrażliwych na gluten. Ponadto, do optymalnego wykrywania glutenu w zależności od zboża, z którego pochodzi, potrzebne są różne testy ELISA. Niektóre osoby mogą być bowiem wrażliwe na białka pochodzące tylko z konkretnego źródła.

Alternatywne metody

Z powodu tych ograniczeń, naukowcy poszukują alternatywnych metod, takich jak sensory wykorzystujące DNA lub spektrometria mas. Jednak sensory na bazie DNA nie odzwierciedlają dokładnej zawartości glutenu, natomiast spektrometria mas jest precyzyjna i czuła, ale wymaga doświadczonego personelu, a koszty jej stosowania są wysokie. Z tego względu, badacze z Minnesoty postanowili zaprojektować bardziej uniwersalny detektor.

Udoskonalona technologia

Naukowcom udało się opracować test immunologiczny oparty na tranzystorach z pływającą bramką. Detektor zawiera mikrokanaliki, przez które przepuszczana jest badana próbka. Jeśli zawiera ona gluten, może on zostać związany przez jeden z czynników wiążących w postaci przeciwciał lub aptamerów uzyskanych z DNA. Łączą się one specyficznie z białkami glutenowymi pochodzącymi tylko z konkretnego źródła. Wychwycenie substancji przez czynnik wiążący powoduje zmianę w odczycie napięcia na tranzystorze i pozostawia chemiczny ślad, który pozwala stwierdzić czy wykryty gluten pochodził na przykład z jęczmienia czy z pszenicy. W porównaniu z ELISĄ, nowy detektor pozwala uzyskać wyniki o 45 min. szybciej, dzięki mniejszej liczbie etapów przetwarzania danych
oraz większej automatyzacji.

Źródło:

https://www.newfoodmagazine.com/news/64611/minnesota-gluten-detector/

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.