Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zaburzenia żołądkowo-jelitowe konsekwencją spożywania glutenu? Niekoniecznie!

Kategoria: Składniki Żywności

Zespół badawczy, w składzie którego znalazła się grupa naukowców z Uniwersytetu w Oslo w Norwegii oraz jeden badacz z Uniwersytetu Monash w Australii, przeprowadził szereg badań, dotyczących zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ich zaskakujące wyniki opublikowane zostały w czasopiśmie Gastroenterology. W artykule naukowcy podsumowali cykl badań, w ramach którego ochotnicy spożywali żywność z glutenem oraz z fruktanem, a także pozbawioną tych dwóch składników. Wnioski, którymi zespół badawczy podsumowuje swój eksperyment są zaskakujące.

Dieta bezglutenowa – wybór czy konieczność?

Dieta bezglutenowa wciąż zyskuje na popularności. Coraz częściej pojawiają się informacje o zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, które występują po spożyciu pokarmów, zawierających gluten. Zgodnie z medialnymi doniesieniami dotykają one nie tylko cierpiących na celiakię czy nietolerancję tego składnika pokarmowego. Według statystyk aż 13% populacji kupuje bezglutenowe pieczywo, czy makarony, wybór swój motywując chęcią uniknięcia wzdęć. Według grupy naukowców z Uniwersytetu w Oslo i Uniwersytetu Monash w Austaralii przyczyną zaburzeń-żołądkowo jelitowych nie jest jednak wcale gluten. Zespół badawczy odkrył, iż wystąpienie dolegliwości ze strony układu pokarmowego związane jest z obecnością w żywności innego składnika – fruktanu.

Fruktan

Fruktan to związek pochodzenia roślinnego, należący do grupy węglowodanów. Fruktany obecne są w pszenicy, a także w innych surowcach roślinnych takich, jak cebula, czosnek i inne warzywa. Wcześniejsze badania wykazały, iż istnieje związek pomiędzy spożywaniem fruktanu, a występowaniem objawów charakterystycznych dla zespołu jelita drażliwego. W związku z tymi doniesieniami zespół badawczy zaczął podejrzewać, iż związek ten może odpowiadać również za inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Badania

Grupa naukowców postanowiła przeprowadzić eksperyment, w którym wzięło udział 59 ochotników. Każda z osób, biorących udział w badaniu, deklarowała, iż zdiagnozowała u siebie nietolerancję glutenu. Badania trwały kilka miesięcy. Podczas tego okresu ochotnicy dostawali od naukowców batoniki musli. Niektóre z nich zawierały gluten, inne fruktan, natomiast pozostałe pozbawione były obydwu związków. Uczestnicy badania, nie wiedząc jaką wersję batonika jedzą, mieli odnotowywać swoje samopoczucie po spożyciu go oraz ewentualne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zespół badawczy, podsumowując zebrane dane, doszedł do wniosku, iż to fruktan, a nie gluten, odpowiada za wystąpienie zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Według grupy naukowców, pracujących przy eksperymencie, to bardzo ważne rozróżnienie. Jak twierdzi zespół badawczy, wnioski podsumowujące badania, być może wpłyną na zmniejszenie popularności diety bezglutenowej, która, stosowana bez uzasadnienia medycznego, prowadzić może do zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.

Źródło:

Fructan, not gluten, responsible for upsetting people's stomachs

http://www.foodexecutive.com/en/health-and-wellness/2866-fructan-not-gluten-upsetting-stomachs.html 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

  • 28.02.2018

    Test piw bezglutenowych

    Piwo, zaraz po wodzie i herbacie, jest najbardziej popularnym napojem na świecie. Potocznie mówi się o piwie, że to zupa chmielowa. Tymczasem ma to mniej więcej tyle sensu, ile nazywanie rosołu zupą marchwiową. Chmiel jest w piwie...

    Czytaj więcej
  • 21.02.2018

    Polskie bezglutenowe superfoods

    Od kilku lat panuje prawdziwa moda na superżywność: chia, jagody goji i acai, spirulina i wiele innych dotąd mniej znanych w Polsce produktów. Są superzdrowe, supernaturalne, bogate w witaminy i superzwiązki, które nie tylko...

    Czytaj więcej
  • 09.06.2017

    Bezglutenowy chleb ryżowy bez dodatków

    Celiakia dotyka coraz większą liczbę osób, a to powoduje wzrost zapotrzebowania na produkty bezglutenowe, w tym chleb. Przeprowadzono badania, mające na celu otrzymanie bezglutenowego chleba ryżowego, bez zastosowania dodatków.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.