Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dieta bezglutenowa może zwiększać ryzyko ekspozycji na arsen i rtęć - wyniki badań

Kategoria: Składniki Żywności

Czy na pewno warto wybrać dietę bezglutenową? Nowe badania rzucają światło na potencjalnie niepożądane skutki uboczne pomijania porannej bagietki.

W raporcie opublikowanym przez czasopismo naukowe Epidemiology, naukowcy odkryli, że konsumenci praktykujący dietę bezglutenową mogą być narażeni na zwiększone poziomy arsenu i rtęci - metali toksycznych, które mogą prowadzić między innymi do chorób układu krążenia, problemów neurologicznych oraz nowotworów.

Mimo, że mniej niż jeden procent Amerykanów ma zdiagnozowaną celiakię, to nawet 25 procent z nich zadeklarowało spożywanie produktów bezglutenowych w 2015 roku – to aż 67 procent więcej niż w 2013 roku (żywność bezglutenowa jest często reklamowana jako zmniejszająca stany zapalne – jednak oświadczenie to nie zostało naukowo udowodnione).

Na potrzeby badań naukowcy z University of Illinois w Chicago, University of Chicago, University of Michigan oraz Uniwersytetu Dartmouth przeanalizowali dane 7,471 uczestników Narodowego Przeglądu Zdrowia i Żywienia przeprowadzonego w latach 2009 i 2014. Ze wszystkich przebadanych 73 osoby zgłoszone zostały na diecie bezglutenowej.

Wyniki badań próbek moczu i krwi stwierdziły, że poziom arsenu dla grupy bezglutenowej był prawie dwukrotnie wyższy w porównaniu z osobami na tradycyjnej diecie, również poziom rtęci był o 70 procent wyższy w grupie bezglutenowej.

"Wyniki te wskazują, że mogą pojawić się niezamierzone konsekwencje diety bezglutenowej, ale dopóki wykonujemy badania w celu ustalenia, czy istnieją odpowiadające konsekwencje zdrowotne, które mogą być związane z podwyższonym poziomem narażenia na arsen i rtęć przez jedzenie bezglutenowe, potrzebne są dalsze badania, zanim będziemy mogli określić, czy ta dieta stanowi znaczne zagrożenie dla zdrowia" powiedziała w informacji prasowej uniwersytetu Maria Argos, profesor epidemiologii w UIC School of Public Health.

W badaniu odnotowano częste występowanie mąki ryżowej, stosowanej jako substytut pszenicy w diecie bezglutenowej. Ryż jest produktem z tendencjami do przenikania metali z gleby, nawozów oraz wody – w tym rtęci i arsenu. Jednak nie wiele wiadomo jeszcze na temat skutków zdrowotnych diety opartej na ryżu.

"Chociaż możemy tylko spekulować, że ryż może przyczyniać się do obserwowanych wysokich stężeń biomarkerów metali wśród osób na diecie bezglutenowej to coraz więcej dowodów wskazuje, że produkty na bazie ryżu mogą zawierać duże ilości toksycznych metali, ryż jest rozpoznanym źródłem ryzyka ekspozycji arsenu i metylortęci” napisali naukowcy.

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.