Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa metoda wykrywania glutenu z żyta

Kategoria: Procesy i Technologie

Naukowcy z australijskiej agencji naukowej CSIRO odkryli sposób na wykrycie glutenu w życie, kończąc tym samym analizę czterech głównych zbóż zawierających gluten: pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta.

Możliwość wykrycia dowolnego białka w różnych produktach spożywczych i napojach pomoże firmom spożywczym upewnić się, że skład produktu podany na opakowaniu rzeczywiście znajduje się w opakowaniu, co zwiększy też zaufanie konsumentów do oświadczeń bezglutenowych”, powiedziała Michelle Colgrave, lider zespołu analizy molekularnej w CSIRO. „Technologia oferuje wiele zastosowań dla przemysłu spożywczego, od śledzenia zanieczyszczenia w łańcuchu dostaw surowców, po poprawę jakości produktu, bezpieczeństwa żywności i spełnianie przepisów”.

W ramach badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Proteome Research, naukowcy przeanalizowali 20 odmian żyta z 12 krajów, które zmielili na mąkę, wyekstrahowali białka glutenu i zastosowali spektrometrię masową o wysokiej rozdzielczości do identyfikacji i ilościowego oznaczenia białek. Analiza wykazała sześć białek specyficznych dla wszystkich odmian żyta, nie występujących w innych ziarnach.

Zespół CSIRO przetestował również szereg komercyjnych mąk, płatków śniadaniowych i przekąsek i wykrył sześć białek żytnich we wszystkich produktach spożywczych, które zawierały żyto jako oznakowany składnik. Naukowcy wykryli jedne „bezglutenowe” płatki śniadaniowe, które zawierały śladowe ilości żyta, a informacja ta nie pojawiła się na liście składników, oraz jedną próbkę mąki z ziarna pszenicy, która została zanieczyszczona około 2% żyta.

Kolejne kroki to sprawdzenie zdolności metody do dokładnego oszacowania poziomu glutenu obecnego w żywności oraz współpraca z przemysłem spożywczym i laboratoriami testującymi, aby pomóc w komercjalizacji technologii.

Źródło:

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jproteome.9b00314

Wybierz temat: Alergeny

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.