Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa metoda wykrywania glutenu z żyta

Kategoria: Procesy i Technologie

Naukowcy z australijskiej agencji naukowej CSIRO odkryli sposób na wykrycie glutenu w życie, kończąc tym samym analizę czterech głównych zbóż zawierających gluten: pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta.

Możliwość wykrycia dowolnego białka w różnych produktach spożywczych i napojach pomoże firmom spożywczym upewnić się, że skład produktu podany na opakowaniu rzeczywiście znajduje się w opakowaniu, co zwiększy też zaufanie konsumentów do oświadczeń bezglutenowych”, powiedziała Michelle Colgrave, lider zespołu analizy molekularnej w CSIRO. „Technologia oferuje wiele zastosowań dla przemysłu spożywczego, od śledzenia zanieczyszczenia w łańcuchu dostaw surowców, po poprawę jakości produktu, bezpieczeństwa żywności i spełnianie przepisów”.

W ramach badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Proteome Research, naukowcy przeanalizowali 20 odmian żyta z 12 krajów, które zmielili na mąkę, wyekstrahowali białka glutenu i zastosowali spektrometrię masową o wysokiej rozdzielczości do identyfikacji i ilościowego oznaczenia białek. Analiza wykazała sześć białek specyficznych dla wszystkich odmian żyta, nie występujących w innych ziarnach.

Zespół CSIRO przetestował również szereg komercyjnych mąk, płatków śniadaniowych i przekąsek i wykrył sześć białek żytnich we wszystkich produktach spożywczych, które zawierały żyto jako oznakowany składnik. Naukowcy wykryli jedne „bezglutenowe” płatki śniadaniowe, które zawierały śladowe ilości żyta, a informacja ta nie pojawiła się na liście składników, oraz jedną próbkę mąki z ziarna pszenicy, która została zanieczyszczona około 2% żyta.

Kolejne kroki to sprawdzenie zdolności metody do dokładnego oszacowania poziomu glutenu obecnego w żywności oraz współpraca z przemysłem spożywczym i laboratoriami testującymi, aby pomóc w komercjalizacji technologii.

Źródło:

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jproteome.9b00314

Wybierz obszar: Alergeny

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn