Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy z australijskiej agencji naukowej CSIRO odkryli sposób na wykrycie glutenu w życie, kończąc tym samym analizę czterech głównych zbóż zawierających gluten: pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta.
„Możliwość wykrycia dowolnego białka w różnych produktach spożywczych i napojach pomoże firmom spożywczym upewnić się, że skład produktu podany na opakowaniu rzeczywiście znajduje się w opakowaniu, co zwiększy też zaufanie konsumentów do oświadczeń bezglutenowych”, powiedziała Michelle Colgrave, lider zespołu analizy molekularnej w CSIRO. „Technologia oferuje wiele zastosowań dla przemysłu spożywczego, od śledzenia zanieczyszczenia w łańcuchu dostaw surowców, po poprawę jakości produktu, bezpieczeństwa żywności i spełnianie przepisów”.
W ramach badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Proteome Research, naukowcy przeanalizowali 20 odmian żyta z 12 krajów, które zmielili na mąkę, wyekstrahowali białka glutenu i zastosowali spektrometrię masową o wysokiej rozdzielczości do identyfikacji i ilościowego oznaczenia białek. Analiza wykazała sześć białek specyficznych dla wszystkich odmian żyta, nie występujących w innych ziarnach.
Zespół CSIRO przetestował również szereg komercyjnych mąk, płatków śniadaniowych i przekąsek i wykrył sześć białek żytnich we wszystkich produktach spożywczych, które zawierały żyto jako oznakowany składnik. Naukowcy wykryli jedne „bezglutenowe” płatki śniadaniowe, które zawierały śladowe ilości żyta, a informacja ta nie pojawiła się na liście składników, oraz jedną próbkę mąki z ziarna pszenicy, która została zanieczyszczona około 2% żyta.
Kolejne kroki to sprawdzenie zdolności metody do dokładnego oszacowania poziomu glutenu obecnego w żywności oraz współpraca z przemysłem spożywczym i laboratoriami testującymi, aby pomóc w komercjalizacji technologii.
Źródło:
Przeczytaj także
Heather Hancock, szefowa Agencji ds. Żywności, z przyjęła ogłoszenie nowej ustawy o znakowaniu alergenów, aby pomóc w ochronie Brytyjczyków żyjących z alergią pokarmową, które złożył dziś Sekretarz Środowiska Michael Gove.
Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg...
Kwestia deklarowania obecności alergenów w produkcie została w sposób klarowny uregulowana w horyzontalnym rozporządzeniu unijnym dotyczącym etykietowania środków spożywczych (Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011).