Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Hasła marketingowe w znakowaniu żywności.

Data: 17.10.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 3 h

Cel szkolenia

Podstawową zasadą znakowania żywności jest rzetelne przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności, aby
mogli podejmować świadome decyzje zakupowe.
Prawo przewiduje szereg informacji, które obowiązkowo muszą znaleźć się w znakowanie, natomiast ogromną część
informacji podmioty biorące udział w obrocie żywnością chcą umieszczać w znakowaniu dobrowolnie. Informacje
umieszczane na zasadach dobrowolności mają przede wszystkim wskazać na atrakcyjność oferowanego produktu, podkreślić
jego szczególne cechy. Część z informacji, które umieszcza się dobrowolnie ma prawnie regulowane szczegółowe warunki
stosowania, natomiast duża część informacji to hasła, które nie mają określonych szczegółowych prawnych reguł a ich
stosowanie opiera się na praktyce rynkowej, kierunkach oceny organów kontrolnych czy też aktualnym orzecznictwie
sądowym.
Szkolenie ma na celu usystematyzowanie zagadnień dotyczących możliwości i warunków stosowania informacji
dobrowolnych w znakowaniu. W jego trakcie zostaną poruszone tematy odnoszące się do możliwości stosowania haseł
podkreślających szczególne cechy produktu, który np. zawiera składniki/cechy pożądane przez konsumentów (np. z wysoką
zawartością błonnika, naturalne, odpowiednie dla wegan) lub nie zawiera takich składników/cech, których konsumenci
unikają (np. bez glutenu, bez laktozy, bez GMO, bez konserwantów). Wymagania będą poparte praktycznymi przykładami.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do technologów, kierowników jakości, pracowników działów jakości, działów marketingu, osób
odpowiedzialnych za znakowanie środków spożywczych.

Program

1. Ogólne warunki stosowania haseł marketingowych w znakowaniu żywności.
2. Warunki szczegółowe uregulowane prawnie dla stosowania haseł:
• „zawiera…”, źródło…”, „bez cukru”, „bez dodatku cukru”;
• „bez glutenu”;
• „bez GMO”;
• „Produkt polski”,
• „odpowiedni dla wegan”.
3. Warunki szczegółowe nieuregulowane w przepisach dla stosowania haseł:
• „naturalny”;
• „bez laktozy”;
• „bez dodatków”, „bez wzmacniaczy smaku”, „bez konserwantów”.
4. Podsumowanie szkolenia, pytania.

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.


Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.

Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/


Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2023/12/Program-24_WEB_Hasla-marketingowe-w-znakowaniu-zywnosci_-2024.pdf 


W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.