Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Import oraz eksport żywności – postępowania i procedury inspekcji żywnościowych (szkolenie online)

Data: 29.11.2022 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h

Cel szkolenia

Import oraz eksport produktów spożywczych to nie tylko zagadnienia celne, ale również szczegółowe wymogi, ograniczenia, procedury oraz zezwolenia, w których przedsiębiorca musi się zwrócić do inspekcji żywnościowej – Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej czy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Spełnienie ich wymogów jest nieraz dużym wyzwaniem dla przedsiębiorców – a brak ich spełnienia może skutkować niemożliwością dokończenia procedury importu lub eksportu, co może powodować m.in. dodatkowe koszty, nałożenie przez organ sankcji czy kary umowne za niedostarczenie towaru.

Dlatego przygotowaliśmy dla Państwa poniższe webinarium, które od strony praktycznej przedstawi Państwu wybrane, najważniejsze i najbardziej kłopotliwe, zagadnienia związane z importem i eksportem żywności w zakresie wymogów prawa żywnościowego.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie jest dedykowane przedsiębiorcom zajmującym się importem i eksportem produktów spożywczych.

Program

Podczas webinaru omówione zostaną następujące zagadnienia:

1. Graniczna kontrola sanitarna, weterynaryjna oraz jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych:
    - produkty objęte kontrolą
    - wykaz punktów kontroli
    - przebieg kontroli i niezbędne dokumenty
    - decyzja o dopuszczeniu do obrotu
2. System wczesnego ostrzegania RASFFpodstawowe informacje:
    - konsekwencje zgłoszenia produktu do RASFF
3. Szczególne wymogi związane z importem lub eksportem wybranych produktów spożywczychsystem monitoringu TRACES:
    - import produktów ekologicznych
    - import produktów złożonych 
    - wymogi posiadania określonych badań
     - inne
4. Uzyskiwanie świadectw, certyfikatów oraz zaświadczeń na potrzeby importu oraz eksportu:
    - uznane (zatwierdzone) dokumenty
    - procedury występowania do inspekcji żywnościowych o wydanie dokumentów
    - dobrowolne certyfikaty i świadectwa.

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn