Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii funkcjonuje na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Najważniejszym elementem działalności naukowej i dydaktycznej Instytutu jest współpraca z partnerami przemysłowymi. Stanowi ona podstawę do kreowania nowych rozwiązań technologicznych z różnych dziedzin gospodarki - biotechnologii, agrobiznesu, innowacyjnych materiałów i wielu innych.

Struktura Instytutu:

  • Zespół Mikrobiologii Technicznej
  • Zespół Technologii Spirytusu i Drożdży
  • Zespół Technologii Fermentacji
  • Kolekcję Czystych Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych ŁOCK

Tematyka badawcza:

  • Ryzyko mikrobiologiczne w produkcji żywności
  • Nowoczesne metody utrwalania żywności
  • Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki
  • Selekcja i ulepszania szczepów drobnoustrojów przemysłowych z wykorzystaniem nowoczesnych metod genetycznych
  • Metody biologii molekularnej w charakterystyce konsorcjów mikroorganizmów różnych środowisk
  • Korozja mikrobiologiczna
  • Mykologia budowlana
  • Przydatności surowców tradycyjnych i niekonwencjonalnych, enzymów, drożdży oraz biostymulatorów w technologii produkcji spirytusu
  • Technologia produkcji wódek i okowit owocowych z wykorzystaniem surowców rodzimych
  • Bioetanol II generacji
  • Optymalizacja procesów produkcji drożdży piekarskich i paszowych
  • Doskonalenie procesów technologicznych w produkcji fermentowanych napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz pieczywa
  • Wykorzystanie do produkcji żywności i napojów fermentowanych alternatywnych surowców, w tym bezglutenowych

Słowa kluczowe: Mikrobiologia żywności, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, mykologia budowlana, fermentowane napoje alkoholowe i bezalkoholowe, pieczywo, zakwasy piekarskie

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn