Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała jakość handlową przypraw jednoskładnikowych, mieszanek przypraw (np. typu zioła prowansalskie) i przypraw do konkretnych potraw (np. do grilla, do mięsa, do sałatek) z uwzględnieniem produktów paczkowanych oraz sprzedawanych luzem (na wagę).
Kontrolą objęto 108 podmiotów, w tym 67 sklepów i 41 producentów.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 8 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości w danym zakresie.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 173 partiach, z czego 13 zakwestionowano (7,5%). Stwierdzono zaniżoną masę oraz nie potwierdzono tożsamości gatunkowej majeranku i oregano (wykryto obecność obcych części roślin – głównie oliwki europejskiej).
Znakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 306 partii, z czego w 101 stwierdzono nieprawidłowości (33,0%). Dotyczyły one m.in.:
Źódło: IJHARS
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (typu pierogi, naleśniki, krokiety, pyzy, kartacze) w 76 lokalach gastronomicznych.
IHARS przeprowadziła kolejną kontrolę świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji, w których sprawdzono 552 partie.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 275 podmiotów prowadzących sprzedaż konsumentowi finalnemu, w których sprawdzono 1300 partii.