Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
JBS SA – światowy potentat zajmujący się produkcją i przetwórstwem mięsa sfinalizował przejęcie hiszpańskiej firmy zajmującej się produkcją mięsa hodowlanego oraz rozpoczyna budowę biotechnologicznego centrum R&D.
Ekspansja w sektorze alternatyw mięsa w Hiszpanii
Inwestycja w Centrum Badań i Innowacji konsoliduje ruch, który JBS rozpoczął w listopadzie 2021 r., po przejęciu kontroli nad hiszpańską firmą BioTech Foods, która jest jednym z liderów rozwoju biotechnologii do produkcji białka hodowlanego i korzysta ze wsparcia i finansowania rządu Hiszpanii i Unii Europejskiej. Transakcja, ogłoszona w listopadzie ub.r., została zatwierdzona przez hiszpański rząd na początku maja. JBS SA ma teraz 51% udziałów w BioTech Foods, co zapewni globalne wsparcie w przyspieszeniu rozwój rynku białek hodowlanych.
BioTech Foods wykorzysta wpływy z transakcji do sfinansowania planów ekspansji. Planuje wybudować zakład produkcyjny mięsa hodowlanego w San Sebastián, na północnym wybrzeżu Hiszpanii, w pobliżu granicy z Francją. Produkcję komercyjną ma osiągnąć w połowie 2024 r., wraz z budową nowej jednostki produkcyjnej o nośności 1000 ton rocznie. Inwestycja w nowy obiekt szacowana jest na 41 mln USD.
JBS Biotech Innovation Center
JBS SA wybrał miasto Florianópolis (SC) w Brazylii na siedzibę JBS Biotech Innovation Center. Inwestycja szacowana jest na 60 mln USD i ma zostać zrealizowana w ciągu najbliższych czterech lat. Początkowo Spółka skoncentruje swoje wysiłki na budowie specjalistycznych obiektów do opracowania w 100% brazylijskiej technologii produkcji białka hodowlanego i instalacji pilotażowej, aby proces produkcji był bardziej wydajny, skalowalny i konkurencyjny finansowo. A także na pozyskiwaniu środków niezbędnych do prowadzenia badań.
„Jest to zdecydowanie największa inwestycja brazylijskiej firmy w sektorze mięsa hodowlanego i wzmacnia naszą strategię innowacji w celu dostosowania się do trendów konsumenckich, które zasilają rosnącą globalną populację. Nowe Centrum Innowacji JBS Biotech stawia nas w wyjątkowej pozycji do kierowania tym segmentem ”, powiedział Eduardo Noronha, szef działu innowacji i doskonałości operacyjnej JBS.
Przeczytaj także
W celu oszczędzania zasobów naturalnych ziemi oraz ograniczenia hodowli zwierząt ze względu na jej negatywny wpływ na środowisko, Unia Europejska opracowała strategię wprowadzania do masowej produkcji składników z tzw. wykazu novel food.
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało właśnie swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo.
Konsumenci XXI wieku stali się bardziej wymagający i zróżnicowani pod względem żywieniowym. Biorąc pod uwagę spożycie mięsa, wzrasta liczba osób stosujących dietę wegetariańską z różnymi jej odmianami. W odpowiedzi na tę sytuację producenci żywności wprowadzają na rynek spożywczy różnorodne produkty, których podstawą jest matryca roślinna, a produkty wegetariańskie, czy wegańskie cieszą się coraz większą popularnością.