Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jeden z największych przetwórców sera w UK wybrał Ishidę

Kategoria: Procesy i Technologie

Natychmiastowa poprawa przepustowości i wydajności uzyskana w testach nowej naważarki wielogłowicowej Ishida CCW-AS szybko skłoniła Primę Cheese – jednego z największych przetwórców sera w Wielkiej Brytanii – do zakupu tego urządzenia.

Dane liczbowe

  1. Prima Cheese to pierwszy w Europie klient Ishidy, który zainwestował w nową naważarkę wielogłowicową 11. generacji CCW-AS. 
  2. Wyposażony w 14 głowic model CCW-AS o pojemności 3 litrów waży ser tarty w opakowaniach od 500 g do 2 kg z prędkością 30 opakowań na minutę, zapewniając dokładność ważenia do 0,2 g na opakowanie. 
  3. Dzięki większej kontroli i mocy podajników wibracyjnych oraz talerza zasypowegp  znacząco wzrasta wydajność modelu CCW-AS, co zwiększa jego przepustowość aż o 40%.
  4. CCW-AS to już piąta naważarka zainstalowana od 2008 roku w zakładach Prima Cheese. Działa ona całodobowo przez pięć dni w tygodniu.

Założona w 1996 roku firma Prima Cheese obecnie przetwarza w minutę taką ilość sera, jaka wystarczyłaby do pokrycia 600 pizz. W zakładach w Seaham (w hrabstwie Durham) powstają sery według ok. 380 różnych przepisów, a brytyjska firma nie tylko zajmuje czołową pozycję na rynku krajowym, ale także eksportuje produkty do ponad 50 krajów.

Strategiczna współpraca między firmami trwa od 2008 roku, kiedy Prima Cheese rozpoczęła pierwszą fazę ekspansji. Jej powodzenie zawdzięcza w dużym stopniu szybkości, precyzji i wydajności urządzeń Ishidy.

Z uwagi na ścisły związek między firmami Prima była oczywistym wyborem do testów nowej serii naważarek wielogłowicowych AS. Ich celem jest zapewnić jak najlepszą wydajność ważenia i jeszcze wyższą wydajność wyposażenia (ang. overall equipment effectiveness, OEE).

Naważarki firmy Ishida wybieramy ze względu na ich niezawodność i dokładność. Dlatego bardzo ucieszyliśmy się z możliwości wypróbowania nowej wersji AS, a tym samym wsparcia Ishidy w pracach nad tymi urządzeniami – wyjaśnia Nima Beni, jeden z dyrektorów generalnych Prima Cheese. 

Bardzo szybko zauważyliśmy, że nowa naważarka znacząco wpłynęła na wydajność linii produkcyjnej, zwiększając ją o 30–40%. To właśnie dlatego postanowiliśmy włączyć ją na stałe do wyposażenia naszych zakładów.

CCW-AS to naważarka wielogłowicowa Ishida 11. generacji, przy czym każda kolejna seria stanowi ulepszenie oryginalnego, przełomowego rozwiązania firmy. Podobnie do swojego rozwoju podchodzi Prima Cheese.

Przez ostatnie 15 lat zrealizowaliśmy inwestycje, które znacząco unowocześniły nasze zakłady. Obecnie stopniowo ulepszamy dotychczasowe linie produkcyjne, zamiast tworzyć nowe – wyjaśnia Nima Beni.

Instalacja naważarki Ishida CCW-AS jest tego doskonałym przykładem. Wyższa prędkość i dokładność wynikająca z wymiany dotychczasowego modelu na nowy skłoniły firmę również do inwestycji w nowy rozdrabniacz do sera oraz w maszynę pakującą.

Mimo że nasza poprzednia naważarka firmy Ishida nadal działała bardzo dobrze, przyszedł czas, aby ją wymienić. W końcu w każdej firmie trzeba nieustannie się rozwijać. Widzieliśmy, że dzięki nowemu modelowi CCW-AS możemy zrewolucjonizować naszą linię produkcyjną oraz wyznaczyć i zrealizować nowe cele – kontynuuje Nima Beni. 

Naważarkę CCW-AS można stosować do różnego rodzaju sera w opakowaniach o wadze od 500 g do 2 kg. Prędkość w przypadku opakowań dwukilogramowych wynosi ok. 30 paczek na minutę, z dokładnością do 0,2 g. Na linii można ważyć do 20 różnych produktów dziennie, a zmianę ułatwia interfejs Ishida z 16-calowym kolorowym ekranem.

Do nowości wśród urządzeń Primy Cheese należy również nowoczesny system monitoringu wizyjnego wyposażony w kamerę na szczycie naważarki, rejestrującą proces podawania produktu. Obraz jest wyświetlany na ekranie HMI, dzięki czemu operatorzy nie muszą tak często fizycznie kontrolować naważarki.

Mimo że ser zazwyczaj sprawia trudności zautomatyzowanym systemom wagowym, CCW-AS zapewnia większą kontrolę i moc wszystkich podajników. Dzięki temu do zasobników wagowych trafia odpowiednia ilość produktu, co przekłada się na wyższą wydajność.

CCW-AS to już piąta naważarka zainstalowana od 2008 roku w zakładach Prima Cheese, która – podobnie jak jej poprzedniczki – działa całodobowo przez pięć dni w tygodniu. Kluczową zaletą wszystkich modeli firmy Ishida na przestrzeni lat okazała się więc ich niezawodność.

Nie pamiętam żadnych problemów z naważarkami firmy Ishida w ciągu ostatnich 7–8 lat – podkreśla Nima Beni. – A jeśli już coś się zdarzyło, to najczęściej przez błąd ludzki! Co ważne, wiemy, że w razie potrzeby Ishida zawsze reaguje błyskawicznie.

To dowód na silną więź między naszymi firmami – podsumowuje Beni. – Otrzymujemy fachowe wsparcie i niezawodne maszyny. Zamierzamy więc kontynuować naszą współpracę – dlaczego mielibyśmy coś zmieniać, skoro wszystko działa idealnie?

O kliencie: 

Prima Cheese uchodzi za czołowego dostawcę w sektorze spożywczo-gastronomicznym i oferuje szeroki asortyment serów tartych, rozdrobnionych i w kostkach – m.in. serów produkowanych według szczegółowych wymogów własnych. 

Od lat firma rozwija się dzięki znaczącym inwestycjom. W ramach tej najnowszej, zrealizowanej w 2020 roku, powierzchnia zakładów Prima uległa potrojeniu do blisko 7,5 tys. m2, dzięki czemu wyraźnie zwiększyła się przestrzeń magazynowa, chłodnicza, mroźnicza, produkcyjna i biurowa.

Prima projektuje linie produkcyjne według własnych precyzyjnych wymagań, a duża część wyposażenia dodatkowego powstaje w wewnętrznym warsztacie firmy.

www.primacheese.com

 

Pytania dotyczące zakupu urządzeń Ishida:

Fenix Systems Sp. z o.o.

  1. Długa 40

05-530 Góra Kalwaria

Tel: 605 212 210

E-mail: biuro@fenixsystems.eu

 

Źródło: Ishida

 


O marce Ishida:

Ishida to światowy lider w projektowaniu, produkcji i instalacji kompletnych rozwiązań dla przemysłu spożywczego dotyczących ważenia, pakowania i kontroli. Ishida pomaga producentom zmniejszyć koszty i przestoje, a zwiększyć automatyzację, wydajność operacyjną i zmaksymalizować zyski.

Dzięki zainstalowaniu globalnej bazy składającej się z ponad 100 000 sztuk maszyn przemysłowych, które zapewniają ogromną liczbę zastosowań i rynków końcowych, firma jest niekwestionowanym liderem na światowym rynku wag wielogłowicowych. Jest również jednym z przodujących, globalnych dostawców urządzeń do pakowania przekąsek, traysealerów, systemów kontroli rentgenowskiej, wag kontrolnych, wykrywaczy nieszczelności i rozwiązań Przemysłu 4.0.

Ta szeroka gama produktów wraz z dogłębną wiedzą i doświadczeniem firmy w wielu branżach oznacza, że Ishida jest w stanie zaprojektować i zainstalować kompletne rozwiązania „pod klucz” dla danego rynku (takiego jak przekąski i inne suche produkty spożywcze, a także mięso, drób, ryby, nabiał, dania gotowe i świeże produkty).

Wizją firmy jest odgrywanie trwałej i niezbędnej roli w globalnym łańcuchu dostaw żywności. Ishida zapewnia, że produkty spożywcze na całym świecie są dostarczane i konsumowane bezpiecznie, wydajnie i w sposób zrównoważony.

 

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

DYSTRYBUTOREM URZĄDZEŃ ISHIDA JEST:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.