Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
24 października w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbędzie się już siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy. W tym roku organizatorzy poruszą tematy najważniejszych innowacji i nowych kierunków oraz wyzwań stojących przed roślinną branżą. Porozmawiamy o najnowszych trendach, perspektywie roślinnego rynku w Polsce i Europie, czy żywieniu zbiorowym. Wśród prelegentów m.in.: Lidl, NielsenIQ, IKEA czy Danone. To ostatni moment na zakup biletu.
W dniach 24-25 października odbędzie się długo wyczekiwana konferencja Plant-Powered Perspectives, oferująca dwa dni pełne najnowszych trendów i innowacji w sektorze roślinnym. Liderzy branży, eksperci oraz pionierzy z całego świata spotkają się, aby podzielić się przełomowymi danymi, opiniami ekspertów oraz najnowszymi osiągnięciami, które kształtują przyszłość żywności roślinnej. Pierwszy dzień konferencji, 24 października, będzie pełen prezentacji, dyskusji panelowych oraz historii sukcesu opowiedzianych przez kluczowych graczy w branży spożywczej.
Na konferencji dostępna będzie strefa wystawiennicza – Innovation Showroom, która jak co roku zgromadzi najciekawsze roślinne rozwiązania. W tym roku na Plant-Power Perspectives spotkamy: Unilever, Magda Plant-Based, Roeper, Guru Ferment oraz Mihiderka. We współpracy z Foodtech.ac odbędzie się także Demo Session, podczas której najbardziej innowacyjne start-upy zaprezentują swoje rozwiązania. Uczestnicy, tacy jak SERIo, Millek.bio czy Wajko - roślinny zamiennik jaja, przedstawią swoje przełomowe pomysły, oferując uczestnikom wgląd w przyszłość branży spożywczej.
25 października konferencja skupi się na praktycznej wiedzy, oferując specjalistyczne warsztaty. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w specjalistycznych sesjach dotyczących oznaczania kosztów środowiskowych na produktach i daniach – prowadzonych przez Kasię Makowską z Pyszne.pl oraz w warsztatach z FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego, gdzie poruszony zostanie temat nazewnictwa produktów roślinnych i wprowadzanie na rynek nowej żywności.
Istotnym punktem programu będzie premiera najnowszego raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej „Branża Żywności Roślinnej w Polsce 2024 – dane, szanse i wyzwania." W raporcie znaleźć będzie można najnowsze dane na temat wielkości rynku roślinnego, a także ekspercką analizę barier i szans rozwoju dla branży.
„Raport to pierwsza próba samo ewaluacji branży roślinnej. Chcemy, by roślinny segment miał równe możliwości rozwoju, co każda inna kategoria spożywcza, podstawą tego jest wyznaczenie, co się w tej kategorii mieści. A następnie pokazanie jej wielkości i tego, z jakimi barierami mierzy się na co dzień. Publikacja raportu to dla nas początek szerokiej dyskusji o potrzebach wsparcia tej innowacyjnej kategorii." - mówi Maciej Otrębski - współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej.
Konferencja Plant-Powered Perspectives to największe tego rodzaju wydarzenie w tej części Europy, przyciągające ekspertki i ekspertów oraz osoby związane z branżami HoReCa i FMCG. Organizatorzy podkreślają, że udział w konferencji będzie wartościowy dla wszystkich osób zainteresowanych rozwojem rynku spożywczego, w tym sieci handlowych i gastronomicznych, producentów żywności, przedstawicieli branży mięsnej, poszukujących nowych rozwiązań, startupów z branży spożywczej i foodtech, inwestorów, marketerów kulinarnych, a także przedstawicieli mediów i ekspertów zainteresowanych żywnością.
W tym roku konferencję wspierają takie media jak: Rzeczpospolita, Portal Spożywczy, Szef Kuchni, Wiadomości Handlowe, Horeca.net, Foodservice, FoodFakty oraz Nowości Gastronomiczne.
Więcej informacji na temat konferencji oraz bilety dostępne są tutaj: