Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Światowy Dzień Mięsa to nowa inicjatywa, która ma na celu zjednoczenie i celebrację branży mięsnej na poziomie globalnym. Przedstawiciele sektora, hodowcy, przetwórcy oraz osoby pracujące na rzecz przemysłu mięsnego spotkają się 29 października w Warszawie, aby omówić kluczowe kwestie związane z produkcją mięsa, hodowlą zwierząt gospodarskich oraz współpracą międzynarodową. Najważniejszym punktem wydarzenia będzie podpisanie deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day).
Gościem specjalnym Kongresu Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day będzie Sun Linjiang - Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Chińskiej Republiki Ludowej w Rzeczypospolitej Polskiej. Wśród prelegentów są m.in. Minister Rolnictwa Czesław Siekierski, Janusz Piechociński - prezes Izby Polska Azja i były wicepremier oraz Wiesław Różański - prezes zarządu Unii Producentów
i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
- Branża mięsna stale musi mierzyć się z nowymi wyzwaniami wynikającymi zarówno z dynamicznie zmieniającej się sytuacji gospodarczej, jak i politycznej na poziomie krajowym i unijnym. Do udziału
w Kongresie zaprosiliśmy producentów i ekspertów z zakresu hodowli zwierząt i przetwórstwa mięsnego, by porozmawiać o najważniejszych wyzwaniach dla przyszłości sektora. Światowy Dzień Mięsa ma być okazją do podkreślenia roli mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie, a także do wymiany wiedzy na temat innowacji i zrównoważonego rozwoju w tej dziedzinie w globalnych kontekście żywieniowym – mówi Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku POLSKIE MIĘSO.
Zrównoważony rozwój
W panelu poświęconym najbliższej przyszłości branży i zrównoważonemu rozwojowi sektora mięsnego, zgodnie z zasadami dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu i środowiska naturalnego, wystąpią m.in. prof. Stefan Schepers - dyrektor wykonawczy High Level Groups i ekspert
w kształtowaniu dialogu między sektorem publicznym i prywatnym w Unii Europejskiej, Stephen Connally - menedżer Grupy ds. Zrównoważonego Rozwoju ABP oraz Andrzej Jaworski z Izby Gospodarczo-Handlowej.
Wyzwania globalne
O współpracy handlowej w ramach Agrohubu pomiędzy Europą Środkową a Chinami podyskutują specjaliści od eksportu żywności do Chin i potencjalni partnerzy po stronie chińskiej. Swój udział zapowiedział m.in. Xu Xiaofeng, minister-radca w Ambasadzie Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce.
W dyskusji na temat przyszłego potencjału produkcyjnego i eksportowego Ukrainy wezmą udział m.in. Sławomir Szymusiak - dyrektor generalny Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej, Grzegorz Brodziak - prezes zarządu Goodvalley Agro SA. oraz Siarhei Horlach - współzałożyciel grupy agrobiznesowej „Pan Kurczak” w obwodzie wołyńskim w Ukrainie.
Innowacje i technologie przyszłości
Możliwości sztucznej inteligencji przedstawi Jamila Gordon – prezes i założycielka Lumachain, która znalazła się na liście BBC "100 Women" w 2021 roku za działania na rzecz zmiany społeczeństwa. - AI przynosi ogromny potencjał optymalizacji procesów produkcyjnych, minimalizowania kosztów
i maksymalizowania efektywności. W branży mięsnej, która staje przed wyzwaniami związanymi
z rosnącymi kosztami produkcji oraz zmieniającymi się wymaganiami konsumentów, rozwiązania oparte na sztucznej inteligencji mogą okazać się kluczowe – mówi Jacek Strzelecki.
Więcej informacji na stronie www.swiatowydzienmiesa.pl.
O Związku POLSKIE MIĘSO
Związek POLSKIE MIĘSO jest największą organizacją branżową w Polsce, która reprezentuje interesy gospodarcze firm z branży mięsnej – hodowców, producentów oraz usługodawców w kraju, jak i na całym świecie.
Misją Związku POLSKIE MIĘSO jest aktywne wspieranie inicjatyw członków i przyczynianie się do rozwoju gospodarczego. Związek dba również o udoskonalenie procesu kształcenia zawodowego, promuje zasady etyki w biznesie i stoi na straży uczciwego postępowania na rynku.
Związek POLSKIE MIĘSO zajmuje się także promowaniem mięsa w Polsce i na arenie międzynarodowej oraz dbaniem o wizerunek branży.
Portal FoodFakty jest partnerem medialnym Kongresu Światowy Dzień Mięsa
Przeczytaj także
Komisja Europejska opublikowała raport pt. Protein supply and demand, który ukazuje kluczowe kwestie związane z produkcją białka, jego źródłami oraz tendencjami konsumpcyjnymi w Unii Europejskiej.
Już 29 X w Warszawie odbędzie się Kongres Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day. To pierwsze tego typu wydarzenie, które zjednoczy sektor mięsny z całego świata, tworząc platformę do wymiany poglądów, wypracowania globalnych rozwiązań oraz celebracji branży. Punktem kulminacyjnym Kongresu będzie podpisanie Deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day) przez przedstawicieli sektora mięsnego z Polski i z zagranicy.
W Wielkiej Brytanii nigdy nie odnotowano ogniska ASF, a importowane do krajów trzecich mięso jest rutynowo kontrolowane na granicy, aby mieć pewność, że zakażone towary nie dotrą na terytorium Wielkiej Brytanii.