Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wlk. Brytania wprowadziła natychmiastowe środki mające na celu wzmocnienie zabezpieczeń przed afrykańskim pomorem świń z Europy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Rząd Wielkiej Brytanii ogłosił nowe środki mające na celu lepszą ochronę producentów trzody chlewnej przed potencjalnym wybuchem afrykańskiego pomoru świń (ASF), gdyż choroba ta nadal rozprzestrzenia się w Europie.

Środki łagodzące pomogą zapobiec rozprzestrzenianiu się ASF przez granicę, chroniąc sektor trzody chlewnej o wartości ponad 8 miliardów funtów dla gospodarki Wielkiej Brytanii.

W czerwcu w Polsce i Niemczech odnotowano pierwsze ogniska ASF w 2024 r., a w miesiącach letnich liczba zachorowań wzrosła również w państwach bałtyckich.

Wysoce zaraźliwa i śmiertelna choroba dotyka świnie i dziki i może być przenoszona przez zakażone mięso, ale nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. Nowe przepisy ochronne mają na celu ochronę brytyjskiego inwentarza żywego poprzez zapobieganie rozprzestrzenianiu się choroby na Wielką Brytanię.

Zakaz importu obowiązuje od 27 września

Aby chronić branżę trzody chlewnej i hodowlę w Wielkiej Brytanii, od 27 września zakazany jest osobisty import wieprzowiny i produktów wieprzowych z Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG), Wysp Owczych, Grenlandii i Szwajcarii, chyba że produkty te są wytwarzane i pakowane zgodnie z normami handlowymi UE oraz ich waga nie przekracza 2 kg.

Wybuch ASF może mieć znaczący wpływ na przemysł wieprzowy w Wielkiej Brytanii o wartości 8 miliardów funtów, a także na roczny eksport wieprzowiny i produktów wieprzowych o wartości 600 milionów funtów. Szacuje się, że wybuch epidemii może kosztować Wielką Brytanię od 10 do 100 milionów funtów.

ASF w Wielkiej Brytanii

W Wielkiej Brytanii nigdy nie odnotowano ogniska ASF, a importowane do krajów trzecich mięso jest rutynowo kontrolowane na granicy, aby mieć pewność, że zakażone towary nie dotrą na terytorium Wielkiej Brytanii.

Zapobieganie wybuchowi ASF w Wielkiej Brytanii pozostaje jednym z kluczowych priorytetów Departamentu Bezpieczeństwa Żywności (Defra) w zakresie bezpieczeństwa biologicznego. Departament stale monitoruje politykę dotyczącą importu mięsa i produktów mlecznych do Wielkiej Brytanii oraz ściśle współpracuje z rządami zdecentralizowanymi w zakresie planowania awaryjnego i zapobiegania przedostawaniu się zakażonych towarów.

Osoby przyłapane na nielegalnym przywożeniu wieprzowiny lub produktów wieprzowych mogą zostać ukarane grzywną w wysokości do 5000 funtów w Anglii. Produkty zostaną skonfiskowane i zniszczone po przybyciu.

Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wsi (Defra) przeznaczy 3,1 mln funtów na lata 2024–2025 na pomoc służbom granicznym w walce z nielegalnym importem mięsa i niedopuszczeniem do przedostania się afrykańskiego pomoru świń do Wielkiej Brytanii.

Źródło: https://www.gov.uk/government/news/immediate-measures-to-step-up-safeguards-against-african-swine-fever-from-europe

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.