Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zarówno przełomowe technologie związane z alternatywnymi źródłami białka, jak i rynek zrównoważonych rozwiązań w zakresie żywności rozwijają się w zawrotnym tempie. New Food Forum to wyjątkowe wydarzenie, które ma na celu inspirować dalszy rozwój innowacyjnych technologii spożywczych poprzez zgromadzenie kluczowych interesariuszy. Konferencja jest polską edycją międzynarodowego wydarzenia New Food Conference - pierwszej i największej w Europie konferencji poświęconej alternatywnym źródłom białka.
O tegorocznej edycji New Food Forum opowiada Patricia Homa, prezeska Fundacji ProVeg Polska
Czego można się spodziewać na tegorocznej konferencji i czym różni się ona od debiutanckiego wydarzenia w 2019 roku?
W 2019 roku wciąż musieliśmy przekonywać ludzi, że alternatywne białka będą odgrywać znaczącą rolę w przyszłych działaniach rynkowych. Dziś, gdy sprzedaż produktów roślinnych szybuje w górę, nie jest już kwestią, czy nawyki żywieniowe się zmieniają, ale jak i jak szybko. W odpowiedzi na zmianę perspektywy w przemyśle spożywczym zdecydowaliśmy się zorganizować w tym roku konferencję New Food Forum, aby móc bardziej szczegółowo skupić się na rozwoju rynku produktów roślinnych, przede wszystkim w Polsce, i dotrzeć do szerokiej publiczności decydentów z branży oraz umożliwić uczestnikom nawiązanie bezpośrednich kontaktów i wymianę doświadczeń. Networking to kwintesencja tego wydarzenia. W roli prelegentów wystąpią eksperci i marki, które odniosły sukces, np. Jeronimo Martins, BezMięsny, Qurczak czy Danone/Alpro. Podzielą się swoją wiedzą, inspirując dalszy rozwój segmentu roślinnych alternatyw w Polsce. Na stoiskach wystawców uczestnicy będą mogli spróbować nowinek produktowych w zakresie roślinnych zamienników mięsa, ryb i nabiału.
Szczegółową agendę wydarzenia, można zobaczyć tutaj
Co jest obecnie największym wyzwaniem dla rynku roślinnych alternatyw mięsa i nabiału?
Zwiększanie skali produkcji nadal stanowi wyzwanie. Producenci muszą zapewnić niezawodne łańcuchy dostaw składników, a jednocześnie mieć dostęp do nowych linii produkcyjnych. Retailerzy są nadal "strażnikami" rynku i decydują o tym, które produkty ostatecznie trafią na półki i do konsumentów. W związku z tym oczekujemy, że coraz więcej firm będzie wprowadzać na rynek produkty D2C ("direct to consumer"), aby ominąć to wąskie gardło - jest to trend, który w przyszłości będzie coraz częściej wykorzystywany zwłaszcza przez małe marki i startupy.
Z kolei sektor HoReCa stoi prawdopodobnie przed jednym z największych wyzwań. Po silnym uderzeniu przez pandemię, tylko czas pokaże, kto przetrwa ten szokujący moment. Jedno jest jednak pewne: pandemia przyspieszyła trend produktów roślinnych. Teraz chodzi o to, aby wykorzystać ten impet do tworzenia nowych koncepcji, aby usługi gastronomiczne mogły ponownie wrócić na właściwe tory.
Kto powinien wziąć udział w konferencji New Food Forum?
Alternatywne białka będą nadal zyskiwać na znaczeniu w przemyśle spożywczym. Firmy zdają sobie sprawę, że to jest kierunek, w którym wszyscy zmierzamy i uznają, że nadszedł czas, aby się do niego przyłączyć. Często zastanawiają się jednak, w jaki sposób mogą zwiększyć swoje portfolio alternatywnych białek - i właśnie po to jest konferencja New Food Forum, aby im w tym pomóc. Chcemy być platformą profesjonalnej wymiany doświadczeń dla graczy z całego łańcucha wartości żywności, zarówno dla startupów, producentów, retailerów, jak i podmiotów z branży gastronomicznej.
Ze specjalnym kodem u1f1ef3b otrzymasz 20% zniżki na bilety.
Aby KUPIĆ BILETY, wejdź na https://app.evenea.pl/event/new-food-forum-2021/
Patronet medialny - FoodFakty
Przeczytaj także
Rewolucyjne technologie roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych i rynek zrównoważonych rozwiązań żywnościowych rozwijają się w niesamowitym tempie. Już 7 września, w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, kluczowi interesariusze będą dyskutować o roślinnej przyszłości sektora spożywczego.