Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
20 maja obchodzony jest Dzień Normalizacji Polskiej, z tej okazji Polski Komitet Normalizacyjny corocznie organizuje ogólnopolską konferencję poświęconą różnym zagadnieniom związanych z normalizacją. W tym roku tematem przewodnim będzie "Jakość i bezpieczeństwo żywności".
Konferencje z okazji DNP są jednym z działań służących zwiększaniu świadomości normalizacyjnej oraz okazją do podkreślenia korzyści, jakie stosowanie norm przynosi naszej gospodarce i społeczeństwu.
W trakcie spotkania zostaną omówione:
Celem konferencji jest pokazanie, jak nieznajomość przepisów prawa i zaleceń zawartych w normach stwarza ogromne ryzyko dla konsumentów. Może to prowadzić do poważnych konsekwencji - zanieczyszczeń procesowych żywności: skażenia produktów mikroorganizmami chorobotwórczymi, pasożytami czy metalami ciężkimi. Nasi prelegenci zaakcentują jak ważne jest nie tylko wczesne rozpoznawanie zagrożeń, ale również opracowanie wspólnych metod ich minimalizowania oraz stosowanie tych samych porównywalnych kryteriów przez wszystkie podmioty: producentów i organy kontroli w całej Unii Europejskiej. Uczestnicy konferencji otrzymają niezbędną wiedzę związaną z bezpieczeństwem i jakością żywności.
Spotkanie adresowane jest do producentów płodów rolnych, pasz, surowców żywnościowych i żywności, przedstawicieli służb nadzoru rynku oraz jednostek certyfikujących.
Bezpłatna konferencja odbędzie się 23 maja br. w Klubie Bankowca w Warszawie. Obowiązuje rejestracja: https://www.pkn.pl/informacje/2018/04/dnp-2018-konferencja-jakosc-i-bezpieczenstwo-zywnosci . Liczba miejsc ograniczona.
Program konferencji: Konferencja z okazji Dnia Normalizacji Polskiej „Jakość i bezpieczeństwo żywności" - program
Patroni honorowi:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskie Centrum Akredytacji, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich.
Patroni medialni: „Przemysł Spożywczy”, „FoodForum”, „Bezpieczeństwo i higiena żywności”, FoodFakty.pl, ForumBiznesu.pl.