Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Koreańscy naukowcy wyhodowali mięso komórkowe w ziarenkach ryżu

Kategoria: Procesy i Technologie

Zespół badaczy z Korei Południowej opracował metodę hodowania zwierzęcych komórek mięśniowych i tłuszczowych wewnątrz ziarenek ryżu. Według naukowców technologia ta może przyczynić się do stworzenia „bardziej przystępnych źródeł białka o niższym śladzie węglowym”.

Mięso w ryżu

„Wyobraźmy sobie pozyskiwanie niezbędnych składników odżywczych z hodowanego komórkowo białkowego ryżu. Zboże to charakteryzuje się naturalnie wysoką wartością odżywczą, ale dodatek komórek zwierzęcych może jeszcze ją podnieść”, mówi główna autorka badań, Sohyeon Park z Yonsei University w Seulu w Korei Południowej. Jako że ziarna ryżu są porowate i mają uporządkowaną strukturę wewnętrzną, stanowią „solidne rusztowanie” dla wzrostu komórek zwierzęcych. Niektóre cząsteczki występujące w zbożu mogą ponadto pełnić rolę odżywczą, co czyni z ryżu idealną bazę dla mięsa in vitro.

Bezpieczeństwo oraz niskie ryzyko alergii

Naukowcy najpierw pokryli ryż żelatyną rybią, a następnie wprowadzili do wnętrza mięśniowe i tłuszczowe komórki macierzyste krowy, które hodowano przez okres 11 dni. Jak podkreślają badacze, uzyskany w ten sposób produkt „spełnia wymogi związane z bezpieczeństwem żywności i niesie ze sobą niskie ryzyko wywołania reakcji alergicznej”.

Więcej białka i tłuszczu

Autorzy poddali wołowy ryż serii analiz stosowanych w przemyśle spożywczym – ocenili m.in. jego wartość odżywczą, aromat oraz teksturę. Okazało się, że hybryda cechuje się o 8% wyższą zawartością białka i o 7% wyższą zawartością tłuszczu w porównaniu z konwencjonalnym ryżem. Po ugotowaniu jest ponadto bardziej sztywna i mniej kleista.

Mniejszy ślad węglowy, niższa cena

Według Koreańczyków tego typu produkt miałby „znacząco niższy ślad węglowy za ułamek ceny” tradycyjnego mięsa. Oszacowali oni, że w przeliczeniu na 100 g białka związana z jego wytworzeniem emisja CO2 wyniosłaby 6,27 kg w porównaniu z 49,89 kg CO2 w przypadku wołowiny. „Gdyby hybrydowy ryż trafił na rynek, mógłby on kosztować ok. 2,23 $/kg podczas gdy mięso wołowe kosztuje 14,88 $/kg”. Naukowcy przewidują, że ich wynalazek może znaleźć zastosowanie szczególnie w krajach mniej rozwiniętych, a także w warunkach wojennych czy w podróżach kosmicznych.

Źródła:

  1. https://www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385(24)00016-X?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS259023852400016X%3Fshowall%3Dtrue
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/218800/korean-scientists-introduce-hybrid-cultivated-beef-rice/

Wybierz temat: Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.