Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 15.05.2023 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Celem szkolenia jest zaprezentowanie wymagań dotyczących projektowania oraz nadzorowania funkcjonowania pracowni
sensorycznej. Przedstawione zostaną zasady naboru (rekrutacji) członków zespołu oceniającego, metody stosowane
w badaniach sensorycznych oraz zasady tworzenia instrukcji laboratoryjnych.
Szkolenie kierowane jest do osób odpowiedzialnych za organizację i funkcjonowanie pracowni sensorycznych, pracowników
laboratoriów zakładowych, osób odpowiedzialnych za opracowanie i doskonalenie systemów zapewnienia jakości
w laboratoriach
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Psychofizjologiczne podstawy oceny sensorycznej.
2. Zapewnienie wiarygodności metod badawczych: zespół oceniający, laboratorium sensoryczne, wybór metody badawczej
3. Zespół oceniający (wybór i szkolenie kandydatów) – wymagania w zakresie wrażliwości sensorycznej, psychologiczne
predyspozycje kandydatów, podstawowe testy sprawdzające stosowane przy selekcji kandydatów, szkolenie zespołu oceniającego, monitorowanie sprawności sensorycznej oceniających.
4. Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych – laboratorium sensoryczne, fizyczne warunki ocen.
5. Metody stosowane w badaniach sensorycznych – metody określania wartości progowych, metody skalowania, metody różnicowe, metody sensorycznej analizy opisowej.
6. Zasady Dobrej Praktyki w badaniach sensorycznych.
7. Akredytacja laboratorium jako potwierdzenie kompetencji kierownictwa i personelu.
8. Sensoryczne badania konsumenckie – metody jakościowe, metody ilościowe.
9. Planowanie badań sensorycznych oraz analiza statystyczna w prezentacji wyników badań sensorycznych.
10. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej:
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły