Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ostatnie lata przynoszą spadki produkcji miodu na świecie. W Polsce w ostatnich trzech latach produkcja miodu spadła aż o ok. 30-40%, chociaż liczba rodzin pszczelich rośnie. Krajowa produkcja miodu nie wystarcza, dlatego importujemy go głównie z Ukrainy i Chin. Z rozmów z producentami wynika, że tegoroczna produkcja miodu w Polsce będzie wyższa niż w roku ubiegłym. O aktualnej sytuacji na rynku miodu i jego perspektywach mówi Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Wielka Brytania i Nowa Zelandia osiągnęły porozumienie w sprawie umowy o wolnym handlu. Na podstawie tej umowy zostaną – na różnych zasadach - zniesione cła na większość produktów w ramach dwustronnego handlu, np. produkty mleczarskie. Jakie są najważniejsze postanowienia dotyczące sektora spożywczego tłumaczy Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Czas od wdrożenia pomysłu w warunkach laboratoryjnych do produkcji wynosi w Polsce średnio 40 miesięcy, podczas gdy w Królestwie Niderlandów jedynie rok. Jak wygląda transfer i komercjalizacja wyników badań naukowych w polskim sektorze rolno-spożywczym? Na czym w praktyce polega współpraca naukowców i producentów rolnych? O potrzebach, pomysłach oraz barierach dla innowacji w rolnictwie mówi dr hab. Marcin Gołębiewski, profesor SGGW, Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach i założyciel kilku start-upów.
Na obecną, najwyższą od 20 lat inflację w Polsce wpływ ma m.in. wzrost cen żywności. Najbardziej, bo o ponad 17% rok do roku, wzrosły ceny mięsa drobiowego, a także olejów roślinnych, napojów bezalkoholowych i pieczywa. Czy i jak długo ceny będą rosnąć dalej? Sytuację dużego wzrostu cen surowców rolnych i produktów spożywczych komentuje Jakub Czugała, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.