Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Miąższ owoców kawowca Coffea arabica L. lub Coffea canephora dozwoloną żywnością w UE

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W Dzienniku Urzędowym UE z 17 stycznia 2022 r. zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/47 z dnia 13 stycznia 2022 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek suszonego miąższu owoców kawowca Coffea arabica L. lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner oraz naparu z niego jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470[1].

WPROWADZENIE

Jednym z celów aktualnych przepisów regulujących kwestię nowej żywności jest ułatwienie wprowadzania na rynek w UE tradycyjnej żywności z państw trzecich w przypadku, gdy w danym państwie trzecim udowodniona została historia bezpiecznego stosowania żywności. Żywność taka powinna być spożywana w co najmniej jednym państwie trzecim od co najmniej 25 lat w zwyczajowej diecie przez znaczącą liczbę osób. Historia bezpiecznego stosowania żywności nie powinna obejmować zastosowań innych niż żywnościowe ani tych, które wykraczają poza ramy normalnej diety. Żywność z państw trzecich, która w Unii jest uważana za nową żywność, powinna zostać uznana za tradycyjną żywność z państw trzecich jedynie w przypadku, gdy pochodzi z produkcji podstawowej, niezależnie od tego, czy jest to żywność przetworzona czy nieprzetworzona.

Artykuły 14-20 Rozporządzenia 2015/2283[2] regulują zasady zgłaszania tradycyjnej żywności z państwa trzeciego.

Odpowiedni wniosek zgłosiło dwóch wnioskodawców Societé de Produits Nestlé SA i Luigi Lavazza SpA. Z danych przedstawionych przez wnioskodawców wynika, że suszony miąższ owoców kawowca Coffea arabica L. lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner oraz napar z niego mają historię bezpiecznego stosowania żywności w Jemenie, Etiopii i Boliwii. EFSA stwierdził, że dostępne dane o nie budzą obaw co do bezpieczeństwa żywności będącej przedmiotem wniosku. Procedura kończy się poprzez opublikowanie Rozporządzenia wykonawczego 2022/47 oraz zmianę rozporządzenia 2017/2470[3], której konsekwencją jest zmiana unijnego wykazu nowej żywności.

ZNACZENIE DLA FIRM

Suszony miąższ owoców kawowca Coffea arabica L. lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner oraz napar z niego (tradycyjna żywność z państwa trzeciego) będzie mógł być stosowany w kategoriach żywności określonych w przepisach.

Ponadto, należy pamiętać o dodatkowych wymaganiach w zakresie znakowania:

Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako „miąższ owoców kawowca” lub „cascara (miąższ owoców kawowca)” lub „napar z miąższu owoców kawowca” lub „suszony napar z miąższu owoców kawowca”.
Jeżeli produkt zawierający nową żywność zawiera kofeinę w ilości ponad 150 mg/l (jako taką lub po odtworzeniu), na jego etykiecie umieszcza się następujące wskazanie: „Wysoka zawartość kofeiny. Nie zaleca się spożywania przez dzieci, kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią” w tym samym polu widzenia co nazwa środka spożywczego, po czym podaje się zawartość kofeiny wyrażoną w mg na 100 ml. Napar przygotowuje się zazwyczaj z maksymalnie 6 g miąższu owoców kawowca na 100 ml gorącej wody (> 75 °C). W przypadku miąższu owoców kawowca wprowadzanego do obrotu jako takiego i służącego do przygotowywania naparów konsumentom należy podać instrukcje dotyczące przygotowywania.
 

 

 

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0047&from=EN 
[2] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (Dz. U. UE. L. z 2015 r. Nr 327, str. 1 z późn. zm.).
[3] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz. U. UE. L. z 2017 r. Nr 351, str. 72 z późn. zm.).

Autor:IGI Food Consulting
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.