Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prezydencja Francji w Radzie – znaczenie dla przemysłu spożywczego. Co z Nutri-Score?

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Prezydent Francji Emmanuel Macron 9 grudnia 2021 r. przedstawił program prezydencji Francji w Radzie Unii Europejskiej, która rozpoczęła się 1 stycznia 2022 r. Prezydent wskazał na 3 osie francuskiej prezydencji zawarte w motto „Odbudowa, siła i poczucie przynależności”.

Wspominając obecny kontekst kryzysu zdrowotnego i klimatycznego, w którym będzie miała miejsce sześciomiesięczna prezydencja, Macron przypomniał cele UE dotyczące ograniczenia emisji gazów cieplarnianych do 2030 r. i osiągnięcia neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla do 2050 r. Wezwał w szczególności do „nowego europejskiego modelu wzrostu”, który spełniłby swoje ambicje klimatyczne.

Aby spełnić cele klimatyczne UE, prezydencja francuska będzie w szczególności dążyć do wprowadzenia środków lustrzanych w umowach o wolnym handlu oraz ograniczać import towarów związanych z wylesianiem poprzez zakaz importu produktów zagranicznych powodujących wylesianie (np. soi, produktów mięsnych itp.). Potwierdzone zostało również znaczenie przyjęcia środków na rzecz stopniowego wycofywania pestycydów i zapewnienia wysokich standardów rolnictwa.  

Czy wdrożenie systemu Nutri-Score jako obowiązkowego elementu znakowania żywności wartością odżywczą na froncie opakowania będzie jednym z priorytetów prezydencji francuskiej? Nie ma oficjalnego potwierdzenia takiego planu. Jednocześnie pojawiają się informacje, również ze strony francuskich urzędników, o konieczności weryfikacji algorytmu i metodologii obliczeń, na których ten system bazuje[1].

JAKA JEST ROLA RADY UE?
Rada jest pojedynczym podmiotem prawnym, ale zbiera się w 10 różnych składach zależnie od tematu, który ma omawiać. W posiedzeniach Rady uczestniczą przedstawiciele każdego z państw członkowskich w randze ministerialnej. Są to więc ministrowie lub sekretarze stanu. Mają oni prawo podejmować zobowiązania w imieniu swojego rządu i brać udział w głosowaniu.

Rada UE jest ważnym organem decyzyjnym UE.

  • Negocjuje i przyjmuje akty ustawodawcze
  • Koordynuje politykę państw członkowskich
  • Tworzy wspólną unijną politykę zagraniczną i bezpieczeństwa
  • Zawiera umowy międzynarodowe
  • Uchwala budżet UE

Co 6 miesięcy kolejne państwo członkowskie przejmuje rotacyjną prezydencję w Radzie UE. W tym okresie przewodniczy posiedzeniom tej instytucji na wszystkich szczeblach, pomagając zapewnić ciągłość prac UE.

Państwa członkowskie, które mają kolejno sprawować prezydencję, ściśle ze sobą współpracują trójkami. Każda grupa trzech państw wyznacza długofalowe cele i przygotowuje wspólny program tematów i ważnych spraw, którymi Rada będzie się zajmować przez 18 miesięcy. Na podstawie tego programu każde z trzech państw opracowuje własny, bardziej szczegółowy 6-miesięczny program. Obecna grupa składa się z Francji, Czech i Szwecji.

Najbliższa prezydencja Polski w Radzie będzie od stycznia do czerwca 2025 roku. Polska będzie tworzyła trójkę razem z Danią i Cyprem.

Źródła:

https://www.safefoodadvocacy.eu/emmanuel-macron-unveils-the-priorities-of-the-french-eu-presidency/

https://presidence-francaise.consilium.europa.eu/en/

[1] https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/france-might-drop-support-for-nutri-score-say-italians/

 

 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Autor: IGI Food Consulting

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.