Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mniej kukurydzy w USA, więcej w Chinach i Brazylii

Kategoria: Biznes

Przewidywany wzrost produkcji

Światowa produkcja kukurydzy w nadchodzącym sezonie prawdopodobnie wzrośnie, nie oznacza to jednak presji na obniżki cen skupu tego zboża. W najnowszym raporcie Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) z 10 maja br., eksperci po raz pierwszy przedstawili swoje prognozy sytuacji popytowo-podażowej na światowym rynku zbóż w zbliżającym się sezonie 2018/19. W przypadku kukurydzy przewidują, że produkcja wyniesie 1056 mln t, czyli o 19 mln t (prawie 2%) więcej niż w sezonie bieżącym. Jest to jednak o 22 mln t mniej niż w rekordowym pod tym względem sezonie 2016/17.

Większe zbiory

Te zmiany to przede wszystkim efekt większych zbiorów w Chinach, Brazylii, Argentynie, a także na Ukrainie. W Państwie Środka relatywnie wysokie ceny kukurydzy na rynku lokalnym zachęcają rolników do uprawy tego zboża. Stąd też powierzchnia zasiewów oceniana jest na poziomie o około 1% większym niż rok wcześniej, zaś sama produkcja może sięgnąć 225 mln t, czyli będzie o 9 mln t (ponad 4%) wyższa niż w sezonie bieżącym. W Ameryce Południowej, która należy do najważniejszych eksporterów kukurydzy, wzrost zbiorów spodziewany jest zarówno w Brazylii (o 9 mln t, tj. ponad 10% do 96 mln t), jak i Argentynie (o 8 mln t, tj. ponad 24% do 41 mln t). W tym roku więcej kukurydzy zebrane zostanie także u naszego wschodniego sąsiada, na Ukrainie. Prognozy USDA mówią o 30 mln t, czyli o 6 mln t (24%) więcej niż w 2017 r.

Spadek plonów w USA i UE

Te cztery kraje to aż 35 mln t więcej kukurydzy wobec bieżącego sezonu. Znacznie niższy przyrost globalnych zbiorów to efekt spadku powierzchni zasiewów oraz plonów kukurydzy w Stanach Zjednoczonych, co może przełożyć się na prawie 4-proc. (o 14 mln t) obniżkę produkcji (do 357 mln t). Wstępne prognozy wskazują też na zmniejszenie zbiorów w Unii Europejskiej, ale skala spadku jest znacznie mniejsza – o 1 mln t (prawie 2%) do 61 mln t.

Popyt wciąż wyższy niż podaż

W nadchodzącym sezonie eksperci USDA spodziewają się też dalszego wzrostu zapotrzebowania na kukurydzę. Prognozy mówią o popycie na poziomie 1092 mln t, o 22 mln t (ponad 2%) wyższym niż w sezonie bieżącym. Oznacza to, że będziemy mieli do czynienia z drugim już sezonem, gdy konsumpcja kukurydzy jest większa niż produkcja. To z kolei spowoduje, że zapasy na koniec przyszłego sezonu mogą spaść aż o 36 mln t (tj. ponad 18%) do 159 mln t, co będzie najniższym wynikiem od sezonu 2012/13. Gdyby te prognozy sprawdziły się, wówczas wskaźnik zapasy do zużycia ukształtowałby się na poziomie 14,6% wobec 18,3% w sezonie bieżącym i 21,4% w sezonie 2016/17. Zatem, pomimo wzrostu zbiorów, sytuacja popytowo-podażowa na globalnym rynku kukurydzy będzie bardziej napięta niż obecnie.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 11.05.2018

    Rosja wciąż czołowym światowym eksporterem pszenicy?

    W bieżącym sezonie globalny rynek pszenicy jest w dużym stopniu kształtowany przez rekordową produkcję w Rosji. W zbliżającym się sezonie 2018/19 zbiory u naszego sąsiada mają być wprawdzie istotnie niższe niż rok temu, niemniej jest duże prawdopodobieństwo, że pozostanie on największym światowym eksporterem tego zboża.

    Czytaj więcej
  • 27.04.2018

    Wzrost cen jęczmienia

    W bieżącym roku ceny skupu większości zbóż kształtują się na poziomie niższym niż przed rokiem. Wyjątkiem jest jęczmień, który w pierwszej połowie kwietnia br. był przeciętnie o 7-8% droższy wobec analogicznego okresu w 2017 r. W nadchodzącym sezonie 2018/19 unijny bilans jęczmienia prawdopodobnie pozostanie napięty. 

    Czytaj więcej
  • 20.04.2018

    Pogorszenie wyników finansowych branży piekarniczej

    W 2017 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek uległa pogorszeniu wobec 2016 r., choć wyniki były lepsze niż dla sektora spożywczego ogółem.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.