Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pogorszenie wyników finansowych branży piekarniczej

Kategoria: Biznes

Niższa stopa zysku operacyjnego

W 2017 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek uległa pogorszeniu wobec 2016 r., choć wyniki były lepsze niż dla sektora spożywczego ogółem. Dane GUS (za Pont Info) za 2017 r. obejmują 405 przedsiębiorstw z branży wytwórców pieczywa i wyrobów ciastkarskich (PKD 10.71.Z) zatrudniających powyżej 9 osób. Przeciętna stopa zysku operacyjnego w tej grupie firm wyniosła 9,87% wobec 10,44% w 2016 r. Z kolei stopa zysku netto sięgnęła 8,76% wobec 9,88% rok wcześniej. Oznacza to wprawdzie spadek w relacji rocznej, ale w ciągu ostatnich dziesięciu lat tylko raz osiągnięty wynik był lepszy.

Wzrost kosztów

Niższe wskaźniki to efekt silniejszego wzrostu kosztów niż przychodów. W ubiegłym roku przychody w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo były o 9,0% wyższe niż w 2016 r., podczas gdy przeciętne koszty całkowite zwiększyły się o 10,4%. Było to związane z rosnącymi kosztami pracy oraz drożejącym surowcem. Średnie ceny hurtowe mąki pszennej piekarniczej w 2017 r. były, w zależności od rodzaju, od 1% do nawet 7% wyższe niż w 2016 r.

Rosnący eksport pieczywa i wyrobów ciastkarskich

Z kolei pozytywne przełożenie na wyniki  branży mógł mieć rosnący eksport pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Według danych Eurostat, w ubiegłym roku wolumen sprzedaży zagranicznej wyrobów piekarniczych (CN 1905) sięgnął 578,1 tys. t, czyli był o 13,1% wyższy niż rok wcześniej. Oznacza to istotne przyspieszenie średniorocznej dynamiki wzrostu, która w latach 2006-2016 wyniosła 10,5%.  Niemniej w kraju w 2017 r. utrzymał się wieloletni trend spadkowy w popycie na pieczywo świeże. Według GUS (za IERiGŻ) w pierwszej połowie ubiegłego roku jego przeciętne miesięczne spożycie w gospodarstwach domowych było o ponad 6% niższe niż rok wcześniej. Wzrosła natomiast konsumpcja pozostałych wyrobów piekarskich – o ponad 7%.

Rosnące koszty pracy, niższe ceny surowców

Warto tu nadmienić, że w 2017 r. firmy zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały o prawie 2% więcej pieczywa niż w 2016 r. (łącznie 1 031 tys. t). Przy tym silnie przyrosła produkcja pieczywa żytniego (o prawie 8% r/r), choć jego znaczenie nadal jest niewielkie (6-proc. udział w całkowitej produkcji). W 2018 r. utrzyma się presja ze strony rosnących kosztów pracy. Z drugiej strony ceny mąki w I kwartale były wprawdzie wyższe niż rok wcześniej (od 4% do nawet 13% w przypadku mąki żytniej), niemniej w kolejnych miesiącach mogą już spadać, biorąc pod uwagę relatywnie niskie ceny zbóż. Ponadto istotnie niższe są ceny cukru, mające duże znaczenie w przypadku produkcji wyrobów ciastkarskich.

Wybierz obszar: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.