Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zawirowania na rynku soi

Kategoria: Biznes

Chińskie cła

4 kwietnia br., w odpowiedzi na działania administracji Stanów Zjednoczonych, Chiny podały informację o zamiarze nałożenia 25-proc.ceł na szereg amerykańskich produktów, w tym na soję. Gdyby zostały one wprowadzone (co nie jest na razie przesądzone), miałoby to bardzo duże przełożenie na globalny rynek roślin oleistych. Chiny są największym światowym konsumentem surowców wykorzystywanych do produkcji pasz, w tym największym importerem soi, z 65-proc. udziałem w globalnym handlu. Według danych Międzynarodowej Rady Zbożowej, w ciągu zaledwie 8 lat  prawie podwoiły zakupy tego produktu – z 53 mln t w  sezonie 2009/10 do 100 mln t szacowanych dla sezonu bieżącego.

35% światowej produkcji w USA

Z kolei Stany Zjednoczone to czołowy producent soi. W sezonie 2017/18 zbiory w tym regionie wyniosą prawdopodobnie 119,5 mln t (co stanowić będzie prawie 35% światowej produkcji). Z tego prawie 50% (59,0 mln t) ma być ulokowane na rynkach zagranicznych. Dla USA Chiny są głównym rynkiem zbytu soi – z około 60-proc. udziałem w amerykańskim eksporcie tego produktu. Z kolei dla Państwa Środka Stany Zjednoczone są drugim, po Brazylii, dostawcą soi.

Rosnący popyt na białko

Biorąc pod uwagę rosnącą konsumpcję białka w Chinach, rozwój intensywnej produkcji zwierzęcej, zapotrzebowanie na soję w kolejnych latach będzie się zwiększało, choć tempo zmian prawdopodobnie spowolni. Wprawdzie eksport soi z Brazylii dynamicznie rośnie – z 29,0 mln t w sezonie 2009/10 do 68,6 mln t w bieżącym – niemniej jest mało prawdopodobne, żeby mogła zaspokoić w pełni popyt ze strony Chin. Tym samym ewentualne wprowadzenie ceł na amerykańską soję mogłoby mieć negatywny wpływ zarówno na gospodarkę Stanów, jak i samego Państwa Środka.

Na informację o możliwości wprowadzenia ceł bardzo szybko zareagowały giełdy amerykańskie. 4 kwietnia notowania kontraktu majowego obniżyły się o ponad 2% względem 3 kwietnia br. Niemniej, już 5 kwietnia, kiedy podkreślono, że są to na razie jedynie propozycje, które mogą ulec jeszcze zmianie, ceny odbiły o 1,6%.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.