Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prognozy bardzo wysokiej produkcji rzepaku na Ukrainie

Kategoria: Biznes

Według pierwszych, bardzo jeszcze wstępnych prognoz, tegoroczne zbiory rzepaku na Ukrainie mogą wynieść 2,6 mln t i być o prawie 24% wyższe niż rok wcześniej.  Jest to najwyższy poziom odnotowany w ciągu ostatnich 10 lat.

Wolumen produkcji

Wprawdzie sam wolumen produkcji nie jest wysoki (zbliżony do polskiego), niemniej nasz wschodni sąsiad należy do czołowych światowych eksporterów tego surowca – jest trzeci po Kanadzie i Australii. W nadchodzącym sezonie sprzedaż zagraniczna rzepaku z Ukrainy może sięgnąć 2,4 mln t wobec 2,2 mln t szacowanych w sezonie bieżącym i 1,0 mln t w sezonie 2015/16.

Rynek unijny

Znaczna część rzepaku trafia na rynek unijny. Według danych Eurostatu, w 2017 r. kraje UE zaimportowały łącznie 1,8 mln t rzepaku z Ukrainy, ponad 2-razy więcej niż rok wcześniej, przede wszystkim ze względu na większe zakupy dokonywane przez Holandię i Niemcy.

W przypadku Polski w 2017 r. Ukraina była trzecim dostawcą rzepaku – po Węgrzech i Czechach. Sam wolumen zakupów był jednak niewielki – z Ukrainy zaimportowaliśmy 65,4 tys. t tego surowca, o 62% mniej niż w 2016 r. Było to związane z ubiegłorocznymi wysokimi zbiorami w kraju (2,7 mln t).Tempo unijnego eksportu pszenicy jest znacznie niższe niż przed rokiem, co przeciwdziała podwyżkom cen tego zboża.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.