Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rośnie produkcja artykułów zbożowych

Kategoria: Biznes

Rośnie przemiał zbóż

Według danych IERiGŻ od kilku lat rośnie przemysłowy przemiał zbóż. Widoczne było to również w 2017 r., oraz w pierwszych miesiącach br. Ubiegłoroczne wyższe zbiory zbóż oraz mniejszy eksport przełożyły się na wzrost dostępności ziarna na rynku krajowym. W rezultacie mocno zwiększono produkcję mąk, kasz, makaronu oraz pieczywa.

Produkcja mąki pszennej

Dane GUS dla przedsiębiorstw zatrudniających 50 osób i więcej wskazują, że w styczniu i lutym br. wyprodukowano 294 tys. t mąki pszennej, czyli o ponad 5% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Jeszcze większy, po prawie 15-proc., wzrost odnotowano w przypadku mąki żytniej. Jej popularność w ostatnich latach systematycznie wzrasta. Pomiędzy 2010 r. a 2017 r. produkcję zwiększono o 29%. Dla porównania produkcja mąki pszennej w tym okresie wzrosła o 17%. Niemniej mąka żytnia nadal pozostaje artykułem dość niszowym – w pierwszych dwóch miesiącach br. wyprodukowano jej zaledwie 28,5 tys. t.

Duży wzrost na początku 2018 r.

Po ubiegłorocznym spadku, początek bieżącego roku przyniósł duże wzrosty również w przypadku kasz. Tu najbardziej popularne są kasze jęczmienne, których produkcja w styczniu-lutym wyniosła 4,2 tys. t, tj. o ponad 12% więcej w relacji rocznej.

Produkcja makaronu

Produkcję makaronu w dużych zakładach zwiększono o ponad 9% do 27 tys. t, zaś pieczywa świeżego o prawie 2% do 160 tys. t. Podobnie jak w przypadku mąki, większe przyrosty dotyczą pieczywa żytniego, którego produkcja wyniosła 10,2 tys. t, o 3% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.