Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Światowe ceny zbóż coraz wyższe

Kategoria: Biznes

Raport USDA

Od początku bieżącego roku utrzymują się lekkie wzrostowe tendencje światowych cen zbóż. Czwartkowy raport Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) może przyspieszyć tempo podwyżek cen kukurydzy i wyhamować je w przypadku pszenicy.

W styczniu i lutym br. indeks światowych cen pszenicy, obliczany przez Międzynarodową Radę Zbożową, wzrósł łącznie o 5,9%. W pierwszych dwóch tygodniach marca (1-9 marca) nie uległ już zmianie, a pszenica była o 13% droższa wobec analogicznego okresu przed rokiem. Trzeba jednak pamiętać, że w ubiegłym, ale też w 2016 roku, ceny utrzymywały się na relatywnie niskim poziome.

20% wzrost cen kukurydzy

W przypadku kukurydzy w 2018 r. wzrosty cen na rynkach międzynarodowych były silniejsze. W pierwszych dwóch miesiącach br. indeks zwiększył się o 12,8%, natomiast w marcu (do 9.03) o dalsze 5,8%. Łącznie od początku roku ziarno to podrożało o prawie 20%.

Prawdopodobnie zmiany cen kukurydzy w minionym tygodniu byłyby mniejsze, gdyby nie wydźwięk najnowszego raportu USDA o sytuacji popytowo-podażowej na rynkach surowców rolnych. USDA wprawdzie nie zmieniała prognoz zbiorów kukurydzy w bieżącym sezonie, ale podwyższyła szacunki jej zużycia. Obecnie oczekuje się, że produkcja sięgnie 1 042 mln t i będzie o 3% mniejsza niż w sezonie 2016/17. Z kolei popyt ogółem określany jest na 1 074 mln t, co oznacza wzrost o 2% w relacji rocznej. Jeszcze w lutym USDA prognozowała zużycie na 1 068 mln t (o 6 mln t niższe niż w raporcie z marca). Ta zmiana ma duże przełożenie na zapasy końcowe, które w bieżącym sezonie mają być o 14% (32 mln t) niższe niż w sezonie 2016/17 i wynieść 199 mln t. Mamy zatem do czynienia ze znacznie bardziej napiętym bilansem.

Sytuacja na rynku pszenicy

Zupełnie inna sytuacja jest na rynku pszenicy. Eksperci USDA jeszcze podwyższyli prognozy zbiorów tego zboża – o 0,5 mln t wobec szacunków z lutego, do rekordowych 759 mln t. Jest to o 1% (8 mln t) więcej niż w sezonie poprzednim. Z kolei popyt został skorygowany w dół (głównie dotyczy to Indii) do 743 mln t, co spowodowało podwyższenie zapasów końcowych o prawie 3 mln t. Wskaźnik zapasy końcowe do zużycia wynosi w tej sytuacji 36,2% wobec 34,2% w sezonie 2016/17 oraz 33,9% w sezonie 2015/16 – jest to zatem bardzo komfortowy poziom, który nie będzie sprzyjał wzrostom cen pszenicy.

Warto przy tym zauważyć, że w najnowszym raporcie USDA, zgodnie z oczekiwaniami, obniżyła prognozy eksportu pszenicy z UE o 1,0 mln t do 25,0 mln t, podwyższyła zaś dla Rosji – o 1,5 mln t do 37,5 mln t. Tym samym Unia w nowy sezon będzie wchodziła z dość dużymi zapasami tego zboża, szczególnie w przypadku Francji, ale też i Polski.

 

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.