Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niewielki wzrost światowych zbiorów rzepaku w sezonie 2018/19

Kategoria: Biznes

Wzrost zbiorów rzepaku na Ukrainie

W opublikowanym 22.02 br. raporcie Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) przedstawiono wstępne prognozy dla produkcji rzepaku w sezonie 2018/19. Wskazują one na jej możliwy wzrost na Ukrainie i w Kanadzie oraz stabilizację w UE.

Największe zmiany przewidywane są na Ukrainie, gdzie całkowita powierzchna uprawy szacowana jest na rekordowe 1 mln ha, czyli byłaby o 31% wyższa niż rok wcześniej. Zważywszy na dość korzystne warunki pogodowe, niewykluczony jest naprawdę istotny wzrost zbiorów rzepaku. Wprawdzie udział Ukrainy w globalnej produkcji tego surowca nie jest duży (2-3%), niemniej kraj ten jest jego ważnym eksporterem. W ostatnich pięciu sezonach sprzedaż zagraniczna rzepaku z Ukrainy wynosiła 1,0 – 1,8 mln t, co stanowiło od 7% do 13% światowego handlu. Jest bardzo prawdopodobne, że w nadchodzącym sezonie 2018/19 znaczenie Ukrainy na rynku globalnym, a tym samym jej wpływ na ceny, jeszcze wzrośnie.

Stabilna sytuacja w UE

W przypadku Unii Europejskiej, która obecnie jest największym światowym producentem rzepaku, eksperci IGC wskazują na stabilizację powierzchni zasiewów na poziomie sprzed roku, czyli 6,7 mln ha. Z  kolei Komisja Europejska szacuje, że areał jest o 1,5% większy w relacji rocznej i wynosi 6,8 mln ha – przede wszystkim ze względu na lepsze zasiewy we Francji i w Wielkiej Brytanii. Mogłoby się to przełożyć na ponad 4-proc. wzrost zbiorów - do 22,8 mln t. W samej Polsce sytuacja jest jednak zgoła odmienna. Według szacunków GUS, areał rzepaku ozimego wynosi około 772 tys. ha i jest o 12% mniejszy od wielkości areału obsianego pod zbiory w 2017 r.

Rzepak w Kanadzie i Australii

Z kolei w Kanadzie, która jest obecnie drugim, po UE, największym producentem rzepaku na świecie i pierwszym eksporterem, na skutek korzystnych relacji cenowych tego surowca wobec innych upraw, prognozowany jest 4-proc. wzrost powierzchni zasiewów do 9,6 mln ha.  W przypadku Australii nie ma jeszcze prognoz produkcji, niemniej IGC ocenia, że zasiewy mogą być zbliżone do tych notowanych rok wcześniej i wynieść 2,7 mln ha.

Pozytywne prognozy na sezon 2018/19

Biorąc pod uwagę powyższe, IGC przewiduje, że w sezonie 2018/19 producenci łącznie na świecie mogą zebrać 74,7 mln t rzepaku wobec 74,5 mln t w sezonie 2017/18. Niemniej uwzględniając ostatnie korekty Komisji Europejskiej oraz Strategie Grains odnośnie do rynku unijnego, prawdopodobny jest większy wzrost. Należy przy tym podkreślić, że byłby to kolejny rekordowy wynik. Znajduje to swoje przełożenie w cenach rzepaku. W piątek 2.03 na giełdzie MATIF notowania kontraktu na rzepak wygasającego w sierpniu br. zamknęły się na poziomie 351,5 EUR/t, czyli o około 1% niższym niż notowania kontraktu wygasającego w maju (355,25 EUR/t).

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.