Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niewielki wzrost produkcji pasz przemysłowych w UE

Kategoria: Biznes

W 2017 r. produkcja pasz przemysłowych w UE była nieznacznie wyższa niż rok wcześniej, przy czym najsilniejszy wzrost – o 7,5% – odnotowano w Polsce. Rok 2018 prawdopodobnie przyniesie dalsze ożywienie w branży.

Według informacji Europejskiej Federacji Producentów Pasz (FEFAC) w 2017 r. produkcja pasz przemysłowych w UE (bez Grecji, Luksemburga i Malty) wyniosła 156,7 mln t, czyli o 0,2% więcej w relacji rocznej.

Bydło - największy wzrost

W największym stopniu - o 1,0% - zwiększono produkcję pasz dla bydła. Jest to przede wszystkim wynik poprawy sytuacji dochodowej producentów mleka, ale też suszy na Półwyspie Iberyjskim, co stymulowało popyt na pasze przemysłowe. Ponadto nadal na rynek wpływa zniesienie kwot w 2015 r. i związane z tym działania nakierowane na rozwój chowu bydła mlecznego w części krajów.

Drób

W ubiegłym roku wzrosła też produkcja pasz dla drobiu, choć skala zwyżki była mniejsza, bo o 0,5% w relacji rocznej. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal jest to najważniejszy segment rynku pasz przemysłowych. Prawdopodobnie wynik byłby znacznie lepszy, gdyby nie występujący w Europie wirus grypy ptaków, który przełożył się na spadek produkcji drobiu w niektórych regionach - głównie we Francji i na Węgrzech.

Trzoda chlewna

Z kolei produkcja pasz dla trzody obniża się drugi rok z rzędu. Wprawdzie ceny żywca wieprzowego dynamicznie rosły w I połowie 2017 r., niemniej reakcja po stronie pogłowia jest opóźniona i w ubiegłym roku produkcja trzody ogółem w UE była jeszcze niższa niż rok wcześniej. Odbicia spodziewamy się dopiero w 2018 r. W rezultacie w 2017 r. produkcja pasz była o 1,0% mniejsza w relacji rocznej.

Wyraźny wzrost produkcji w Polsce

Wśród największych unijnych producentów, jedynie Polska w 2017 r. wyraźnie zwiększyła produkcję pasz przemysłowych ogółem. Przy czym pozytywnie zmiany widoczne były w każdym z segmentów, choć największy wzrost odnotowano w przypadku pasz dla drobiu i bydła.

Produkcja w Niemczech, Holandii i we Włoszech utrzymała się na poziomie z 2016 r., zaś we Francji i Hiszpanii obniżyła się.

Przewidywania

Eksperci FEFAC przewidują, że w 2018 r. produkcja pasz dla trzody i  bydła ustabilizuje się na poziomie zbliżonym do notowanego w 2017 r., zaś pasz dla drobiu zwiększy się o 1,0%.  Zmiany te spowodują wzrost produkcji przemysłowej pasz ogółem o 0,5%. Naszym zdaniem zbliżone tendencje mogą być obserwowane w Polsce, choć nie wykluczamy spadku produkcji pasz dla trzody.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.