Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrosty cen śruty sojowej na globalnym rynku

Kategoria: Biznes

Śruta droższa o 12%

W ostatnich tygodniach odnotowano silny wzrost cen śruty sojowej. Jeszcze na początku lutego br. jej notowania na giełdzie CBOT (kontrakt majowy) wynosiły 327-335 USD/t krótką (360-369 USD/t), podczas gdy 1 marca sięgnęły 397 USD/t krótką (438 USD/t). W kolejnych dwóch tygodniach ceny obniżyły się do 373 USD/t krótką, po czym ponownie zaczęły rosnąć. Ma to przełożenie na rynek polski. Na początku lutego br. ceny śruty sojowej w porcie w Gdyni kształtowały się na poziomie około 1430 zł/t, natomiast pod koniec ubiegłego miesiąca sięgnęły już 1600 zł/t, były zatem o 12% wyższe.

Susza w Argentynie

Podstawowym czynnikiem wpływającym na ceny były obawy o wysokość zbiorów soi w Argentynie, która jest największym światowym eksporterem śruty (druga jest Brazylia, trzecie Stany Zjednoczone). Przedłużająca się susza w najważniejszych regionach uprawy przekłada się na spadek zbiorów soi w tym kraju, sięgający 12 mln t (z 55 mln t w sezonie 2016/17 do 43 mln t w sezonie 2017/18 – prognozy IGC). Jeszcze w lutym br. szacunki IGC mówiły o produkcji w wysokości 50 mln t.

Raport USDA

Dodatkowym czynnikiem wywierającym w ostatnich dniach presję na wzrosty cen mógł być wydźwięk ostatniego raportu Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) - Prospective Plantings (z 29 marca br.). Eksperci wskazali w nim, że powierzchnia uprawy soi w Stanach Zjednoczonych jest szacowana na 88,98 mln akrów. Byłby to areał o zaledwie 1% mniejszy wobec zeszłorocznego, rekordowego pod tym względem, oraz drugi w historii. Niemniej, rynek oczekiwał wzrostu powierzchni zasiewów do 89,9-92,6 mln akrów. Tym samym, prognozy wskazujące na 3-proc. wzrost globalnych zbiorów soi w przyszłym sezonie (2018/19) mogą być w kolejnych tygodniach korygowane w dół.

Trzeba jednak podkreślić, że rekordowo wysokie zapasy soi na koniec poprzedniego sezonu (2016/17) powodują, że pomimo spadku produkcji w sezonie bieżącym, jej całkowita podaż na rynku jest większa o 1,6% w relacji rocznej. Prognozy IGC wskazują, że w sezonie 2018/19 będzie ona wyższa o kolejne 2%. Jeśli chodzi o samą soję, mimo że jej notowania również rosły, to jednak skala podwyżek była mniejsza niż w przypadku śruty.

Zakaz stosowania pasz GMO

W kontekście soi warto dodać, że zgodnie z obowiązującymi przepisami, w Polsce od 1 stycznia 2019 r. zacznie obowiązywać zakaz wytwarzania, wprowadzania do obrotu oraz stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego (Ustawa z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach; Dz. U. 2006 Nr 144, poz. 1045, z późn. zm). Niemniej, resort rolnictwa przygotował projekt nowelizacji ww. ustawy, który przedłuża stosowanie pasz GM do 2024 r. Został on przekazany do konsultacji publicznych, które potrwają do 21 kwietnia br. Jest zatem wysoce prawdopodobne, że po raz kolejny termin wejścia w życie zakazu zostanie przesunięty.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.