Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rosja wciąż czołowym światowym eksporterem pszenicy?

Kategoria: Biznes

Rekordowa produkcja

W bieżącym sezonie globalny rynek pszenicy jest w dużym stopniu kształtowany przez rekordową produkcję w Rosji. W zbliżającym się sezonie 2018/19 zbiory u naszego sąsiada mają być wprawdzie istotnie niższe niż rok temu, niemniej jest duże prawdopodobieństwo, że pozostanie on największym światowym eksporterem tego zboża.

O 17% większe zbiory

Według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) w 2017 r. w Rosji zebrano 84,9 mln t pszenicy, czyli o ponad 17% więcej niż rok wcześniej (przy zaledwie 0,6-proc. wzroście produkcji światowej). W efekcie, według danych IGC, w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego sezonu (lipiec-luty) Rosja wyeksportowała 27,6 mln t pszenicy. To znacznie, bo aż o 42%, więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej, kiedy eksport wyniósł 19,4 mln t. Jednocześnie od lipca 2017 r. do 17 kwietnia br. Wysyłki z Unii Europejskiej zmniejszyły się o 23% (łącznie sprzedaż zagraniczna wyniosła 15,6 mln t), zaś ze Stanów Zjednoczonych o 11% (łącznie wyeksportowały 19,8 mln t).

Eksport wyższy niż z USA

Zdecydowanie największy wzrost eksportu z Rosji, w ujęciu bezwzględnym (o 1,6 mln t), zanotowano w przypadku Turcji. Niemniej, największym odbiorcą rosyjskiej pszenicy pozostaje Egipt. W ubiegłym sezonie, w analizowanym okresie, Rosjanie sprzedali tam 4,1 mln t ziarna, zaś w bieżącym sezonie 5,9 mln t, co stanowiło 21% całego eksportu. Szacunki IGC wskazują, że w całym sezonie 2017/18 sprzedaż zagraniczna pszenicy z Rosji sięgnie 38,5 mln t, czyli będzie o 39% większa niż w sezonie ubiegłym. Będzie to wynik znacznie wyższy niż w przypadku Stanów Zjednoczonych (przewidywane 24,3 mln t), które jeszcze rok temu były czołowym światowym eksporterem pszenicy.

Rosja nadal na czele

A jak będzie wyglądała sytuacja w nadchodzącym sezonie 2018/19? Chłodna pogoda spowolniła wegetację ozimin oraz zasiewy pszenicy jarej w Rosji. Według najnowszych prognoz IGC, zbiory pszenicy ogółem w tym kraju w bieżącym roku mogą wynieść 74,5 mln t, czyli będą o ponad 12% niższe niż rok wcześniej. Trzeba jednak podkreślić, że byłby to drugi wynik w historii. Jednocześnie, w Stanach Zjednoczonych słaba kondycja zasiewów pszenicy ozimej oraz opóźnienia w zasiewach pszenicy jarej na północy kraju powodują, że zbiory mogą być zbliżone do bardzo niskich zeszłorocznych. W Unii Europejskiej produkcja prawdopodobnie będzie niższa niż w 2017 r. – według IGC nawet o 2%, na skutek mniejszej powierzchni zasiewów.

Oznacza to, że pomimo dużego spadku produkcji w Rosji, w nadchodzącym sezonie, może ona pozostać największym światowym eksporterem pszenicy, ze sprzedażą sięgającą 37,0 mln t, wobec 26,5  mln t wysłanych z USA i 25,6 mln t sprzedanych z UE.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 27.04.2018

    Wzrost cen jęczmienia

    W bieżącym roku ceny skupu większości zbóż kształtują się na poziomie niższym niż przed rokiem. Wyjątkiem jest jęczmień, który w pierwszej połowie kwietnia br. był przeciętnie o 7-8% droższy wobec analogicznego okresu w 2017 r. W nadchodzącym sezonie 2018/19 unijny bilans jęczmienia prawdopodobnie pozostanie napięty. 

    Czytaj więcej
  • 20.04.2018

    Pogorszenie wyników finansowych branży piekarniczej

    W 2017 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek uległa pogorszeniu wobec 2016 r., choć wyniki były lepsze niż dla sektora spożywczego ogółem.

    Czytaj więcej
  • 13.04.2018

    Zawirowania na rynku soi

    W odpowiedzi na działania administracji Stanów Zjednoczonych, Chiny podały informację o zamiarze nałożenia 25-proc.ceł na szereg amerykańskich produktów, w tym na soję.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.