Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

(MOAH) oraz przekroczenie dopuszczalnych poziomów pestycydów w pieprzu syczuańskim

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu wysokiego poziomu obecności węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 10 pestycydów w partii suszonego pieprzu syczuańskiego w określonej poniżej partii produktu.

Biorąc pod uwagę wykrytą w produkcie obecność zarówno węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH), jak i pestycydów, należy uznać produkt za szkodliwy dla zdrowia ludzi.

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:

Nazwa produktu: Dried Sichuan Pepper, 300 g, marki GOLDEN LION

Numer partii (LOT NR): 230702

Data minimalnej trwałości: 31.12.2026

Kraj pochodzenia: Chiny

Importer: Asian Food Group B.V., Niderlandy

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu określonego w tym komunikacie.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.