Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 20.11.2019 dwukrotnie zgłoszono obecność Salmonelli w mrożonym mięsie drobiowym polskiego pochodzenia. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: mrożona pierś z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella (obecność/25g)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Włochy
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania: zniszczenie
Data zgłoszenia: 20.11.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożone mięso drobiowe
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: dystrybucja do pozostalych krajów członkowskich
Podjęte działania: wycofanie z rynku
Data zgłoszenia: 20.11.2019
Link: RASFF