Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak powstali Ola, Franek i Gucio Gluten, czy da się wyleczyć celiakię, kto wygra konkurs na najsmaczniejsze pieczywo bezglutenowe 2020, pokaz kulinarny w wykonaniu Karola Okrasy - to tylko kilka punktów programu towarzyszącego Targom Gluten Free EXPO, na które osoby na diecie bezglutenowej czekały cały rok. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 8-9 maja w EXPO Kraków.
- Problem nietolerancji glutenu dotyka coraz większej liczby osób – tylko na celiakię choruje 1% Polaków, dlatego chcemy docierać do coraz szerszej grupy odbiorców. Cieszymy się, że piątą edycję Gluten Free EXPO zorganizujemy w Krakowie. Jak zawsze zadbamy o wysoki poziom merytoryczny imprezy – powiedziała Małgorzata Źródlak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia. Wybór miejsca nie jest przypadkowy. Stolica małopolski to jedno z najbardziej dynamicznie rozwijających się miast, a Międzynarodowe Centrum Targowo-Kongresowe EXPO Kraków stało się ważnym ośrodkiem wystawienniczym w tej części Europy. Zmiana lokalizacji Gluten Free EXPO to nowa odsłona tego prestiżowego wydarzenia.
Bezglutenowe święto zbiegnie się z XV Międzynarodowym Dniem Celiakii
Jakie kroki należy podjąć, gdy zdiagnozują u nas celiakię? Które produkty wybrać? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy podczas krakowskiego wydarzenia. Program przygotowywany jest z myślą o całych rodzinach i nastawiony jest przede wszystkim na edukację. W specjalnej Strefie Porad Dietetycznych i Medycznych będzie można skonsultować się ze specjalistami: lekarzami i dietetykami. W Punkcie Pobrań przeprowadzone zostaną badania, m.in.: tarczycy, składu ciała, poziomu cukru, cholesterolu.
Pokazy na scenie, strefa dla dzieci
Na scenie odbędą się spotkania z gośćmi specjalnymi oraz pokazy kulinarne. Swoją obecność potwierdzili między innymi Karol Okrasa, Katarzyna Jankowska, czyli Mama Alergika Gotuje oraz Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku. Organizatorzy pamiętają również o najmłodszych. Specjalnie dla nich przygotowana zostanie Strefa Dzieci. Dowiemy się także, jak powstała słynna już książka „Ola, Franek i Gucio Gluten” Moniki Oworuszko, tłumacząca dzieciom trudny temat celiakii.
Bezglutenowe zakupy i usługi
Swoją ofertę zaprezentują m.in. producenci żywności bezglutenowej z Polski i z zagranicy, sklepy tradycyjne oraz internetowe, kawiarnie, restauracje, hotele, pensjonaty uczestniczące w programie MENU BEZ GLUTENU, wydawnictwa oferujące poradniki i książki związane z tematyką zdrowia i diety.
Organizatorami wydarzenia Gluten Free EXPO, które odbędzie się w dniach 8-9 maja 2020 w EXPO Kraków przy ulicy Galicyjskiej 9, są Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Targi w Krakowie. Więcej na temat wydarzenia www.glutenfreeexpo.pl
Przeczytaj także
Twoje dziecko ma zdiagnozowaną celiakię i musi stosować dietę bezglutenową przez całe życie? Z tym trudnym tematem zmaga się wielu rodziców.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Targi w Krakowie połączyły siły, aby w dniach 8-9 maja 2020 r. po raz pierwszy zorganizować Gluten Free EXPO w Krakowie.
W ostatnich latach znacząco wzrosła produkcja żywności bezglutenowej przeznaczonej dla osób cierpiących na celiakię, jednak wciąż poszukuje się sposobów na stworzenie produktu zawierającego tę substancję, a mimo to bezpiecznego dla pacjentów z chorobą trzewną.